Rovásoktatás – Rákócziújfalu

A Kárpát-medence egyik leginkább rovással ellátott része jelenleg a Tiszazug. Nemrég Rákócziújfaluban volt rovásoktatás általános iskolások számára.

 

Általános iskolában a rovás – Rákócziújfalu

Jász-Nagykun- Szolnok Megye középső részén, a Tisza mentén található a Tiszazug kistérség. A folyó csodálatos természeti környezetében élő emberek a hagyományokat is fontosnak tartják, melyek között fontos szerepet tölt be a székely-magyar rovás. A vidék büszkélkedhet hamarosan a legtöbb egységes rovásos helynévtáblával, hiszen Rákóczifalva, Szolnok, Cibakháza után nemsokára Martfű és Rákócziújfalu is táblát avat.

Nem meglepő tehát, hogy Rákócziújfalu lakói érdeklődnek az új helynév-táblán használt székely-magyar rovás iránt. E célból hívták meg Horváth Leventét, a Rovás Alapítvány Jász-Nagykun-Szolnok megyei munkatársát a szomszédos Rákóczifalváról, hogy tartson előadást nemzeti írásunkról. Az előadás 2011. április 13-án délután 14 órakor került megtartásra, melynek keretén belül a diákok megismerhették a székely-magyar rovás történetével és az írás-olvasás alapjaival. Az 20 alsó és felső tagozatos tanuló kézműves szakköri foglalkozásba illesztve, történelem és magyar szakos tanítók segítségével vettek részt az előadáson.

Az érdeklődő tanulók rovás ABC-t kaptak ajándékba az előadás végén és sokan jelezték szándékukat, hogy részt vegyenek Rákócziújfalu május 7-én tartandó rovásos helynév-táblaavatásán.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share