Miskolc – Rovásverseny felhívás

Nemzeti írásunk terjedését és sokszínűségét jelzik a szaporodó helyi rovásversenyek. Ezúttal Miskolcon, a Mandorla Egyesület szervezésében rendeznek rovóversenyt.

Rovásverseny – Miskolc

 A miskolci Mandorla Közművelődési Egyesület Miskolczi Csulyák István rovásírás versenyt hirdet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és határon túli iskolások számára. A versenyre a szervezők egyéni indulók jelentkezését várják, három korcsoportban: 1. korcsoport: általános iskola alsó tagozatosai2. korcsoport: általános iskola felső tagozatosai3. korcsoport: középiskolások A verseny két fordulóban kerül megrendezésre.

Az első forduló versenyfeladványait a jelentkezők a www.mandorla.hu honlapról tölthetik le 2011. május 15-től. A megoldott feladatsort írásban, postán kérjük elküldeni.

Postacím: Mandorla Egyesület, 3535 Miskolc, Bródy Sándor utca 41.

Beküldési határidő: 2011. május 31.

Ez egyben a versenyre jelentkezés is, ezért kérjük az adatlap kitöltését is (Név, születési év, osztály, lakcím, e-postacím, – felkészítő neve, ha van).

Jelentkezési lap: MCsI-rovverseny-2011-Jelentkezesi-lap.pdf 

A döntőbe kerülő versenyzők névsorát 2011. június 10-én az internetes honlapon teszik közzé a szervezők. A döntő 2011. június 20-án a Diósgyőri Református Általános Iskolában kerül megrendezésre. A döntőben a korcsoportokon kívül indulni lehet “Botra rovás” versenyszámban is, melyet külön díjazunk.

A versenyt megnyerő diákok értékes jutalmakban részesülnek, illetve részt vehetnek a Diósgyőrben megrendezendő VII. Magyar Fényünnep eseményén. A feladványokat neves rovásírás szakemberek értékelik ki. A versenyre a jelentkezőket Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, illetve a határon túli gömöri, abaúji, zempléni és ungvidéki területekről várják a szervezők.

Szükséges ismeretek:

  • 1. korcsoport (alsó tagozat): rovásbetűk és számok írásának és olvasásának ismerete;
  • 2. korcsoport (felső tagozat): rovásbetűsorok és számok írásának és olvasásának ismerete, alkalmazása; betűegybeírások (ligatúrák) ismerete, alkalmazása; rovásírás-történeti alapismeretek;
  • 3. korcsoport (középiskola): különböző rovásbetűsorok és számok írásának és olvasásának ismerete; betűegybeírások (ligatúrák), különleges rovásjelek ismerete, alkalmazása; rövidítéses rovásírás szabályainak ismerete, alkalmazása; rovásírás-történeti ismeretek, magyar rovásemlékek ismerete
  • Írás iránya: mind a rovásnál, mind az olvasásnál jobbról balra haladó!

Felhasználható betűsorok:

Minden régi, vagy közismert újabb kori rovásábécé, illetve a verseny számára a honlapunkon ajánlott betűsorok.

Ajánlott irodalom:

  • Forrai Sándor: A magyar rovásírás elsajátítása. 1995.
  • Forrai Sándor: Az ősi magyar rovásírás az ókortól napjainkig. Lakitelek, 1994.
  • Fűr Zoltán: A magyar rovásírás ABC-s könyve. 8. kiadás, Budapest, 2008.
  • Hosszú-Rumi-Sípos szerk.: Az Élő Rovás -nemzeti írásunk az egységesítés útján. Második, bővített kiadás, 2010.
  • Libisch Győző: Tanuljunk róni! Az egységes magyar rovásírás ábécéje és szabályai. Budapest, 1998.
  • Rumi Tamás – Sípos László: Rovás alapismeretek. 2010.
  • Szondi Miklós: Róni tanulok. Solt, 2010.
  • Rovás Info honlap: www.rovas.info
  • Nemzeti írásunk mai használatra javasolt betűsora (Sólyom Ferenc): RI-ABC-Solyom.jpg

További információk kérhetők: Dr. Rózsa György egyesületi elnöktől a 20/311-2664-es telefonszámon, vagy a www.mandorla.hu oldalon olvashatók! (nyomtatható változat: Mandorla-Rov-verseny2011.pdf )

Kapcsolódó cikkek:

Share