Rovásos síremlékek

A halottak napján hívjuk fel a figyelmet a fejfákon, síremlékeken előforduló rovásfeliratokra.

 

Mindenszentek

A közelgő megemlékezések apropóján gondolatébresztőnek szánva említjük meg a hagyományos magyar sírjelek, fejfák és emléművek feliratai között megtalálható rovásemlékeket.

Kerepesi temető 46. parcella:

“46-2-48: Jakubovich Emil (történész, nyelvész, paleográfus, genealógus; a Magyar Nemzeti Múzeum kézirattárának, majd levéltárának vezetője, az Országos Széchényi Könyvtár igazgatója, a Múzeumi és az Országos Levéltár diplomatikai osztályának igazgatója; több magyar nyelvemlék felfedezője és kiadója, a székely rovásírás legrégebbi, 15. századi ábécéjének felfedezője; a bécsi udvari könyvtárból a magyar anyag egy része, például Anonymus gestája hazahozatalának egyik megszervezője; az MTA tagja) 1883-1935.”

A Farkasréti temetőben

 “Az utóbbi évtizedekben a ?művészparcellában? is egyre több fejfával találkozhatunk: Nagy László már említett Szervátiusz-féle, részben rovásírásos síremléke mellett megemlíthetjük Hont Ferenc, Balázs Samu és Bágya András fejfáját, vagy Suka Sándorét, amelyen oda nem illő motívumként a két színészmaszk tűnik fel. Réti József fejfáján a szarvasok és a ?Csak tiszta forrásból? felirat is a Cantata Profaná-ra utal, amelynek tenorszólója szinte elválaszthatatlan volt a nevétől.”

A képen a dunamocsi temetőben található rovásos kopjafa látható.  

(rovás.info válogatás a bfl.archivportal.hu, /www.foruminst.sk/ oldalakról)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share