Nem maradhat Székelyföld táblája

A 2008-ban Nagyajta és Apáca között felállított (rovással is feliratozott) Székelyföld-táblát a megyei tanácsnak és a nagyajtai önkormányzatnak le kell szerelnie. 

Nem maradhat a Székelyföld tábla

A tábla eltávolításának oka, hogy végleges, jogerős bírósági ítélet született ez ügyben – szögezte le újságírói kérdésre György Ervin prefektus. (Erdély.ma) A Székelyföld-tábla ügye újságírói kérdés kapcsán merült fel a kormánymegbízott 2010. augusztus 30-ai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, korábban felszólította a megyei és a nagyajtai önkormányzatot, tartsák tiszteletben a bírósági döntést. A pannó leszerelése azonban nem a prefektúra feladata, ezért bírósági végrehajtót sem fogad a hivatal a döntés alkalmazására, legfeljebb eljár a két tanács ellen, ha nem léptetik életbe a döntést.

Demeter János, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke lapunk érdeklődésére azt mondta: a táblát nem kell leszerelni, a törvényszéki végzés ugyanis csak az építési engedélyt érvényteleníti. Nagyajta község tanácsa azonban koncesszióba adhatja a területet, ez új procedúrát és építési engedélyt jelent, így nem sérülnek a törvények. Demeter János szerint ez a folyamat a legborúlátóbb forgatókönyv esetében is október végéig lejárhat, így szerinte nem szükséges eltávolítani a táblát, mert a törvényesség betartására törekszenek.

Mint ismeretes, a 2008-ban felállított tábla ügyében tavaly fordult a törvényszékhez a prefektúra, kérve az építési engedély érvénytelenítését. A megyei törvényszék helyt adott a keresetnek, Kovászna Megye Tanácsának fellebbezését pedig tavasszal a brassói táblabíróság végleges ítéletben elutasította.

(Farcádi Botond, Háromszék – Erdély.ma)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share