Rovásemlék – Balatonszepezd

Balatonszepezd

1956 után 7 évvel nem volt gond rovásos emlékművet állítani a magyar tenger partján. Sebestyén Gyula emléke Balatonszepezden.

 

Pogánykő – Balatonszepezd (Szepezdfürdő)

A magyarok legkedveltebb belföldi nyaralóhelyén, a Balatonnál sem lehet megfeledkezni őseink írásáról. Bár a nyárnak vége van, a strandok kiürültek, az árusok lassan bezárják standjaikat, egy oszlop büszkén hirdeti a magyarság egyik legfontosabb emlékének meglétét Balatonszepezden.

Sebestyén Gyula a szepezdfürdői vasútállomás mögötti villájában fejtette meg az ősi magyar rovásírás titkát, és ennek állít emléket a vörös márvány emlékoszlop, mely a Kilátó utcában kapott helyet. A műemléket 1963-ban állították fel, készítője Leitgeb József.

BalatonszepezdNagy

Az emlékmű Szoborlap.hu szerinti adatai a következők:

Balatonszepezd, Kilátó utca
(A 71.sz. főút mentén látható.)

Veszprém megye
Hungary (Magyarország)

Lat: 46.838853, Lon: 17.647734

Fényképek (itt)

 

Rovás.info vélemény:

Az egységes rovásos helységnév-tábla mozgalom indulásakor, szeptember elején, a bal-lib média vezéregyéniségei egymás után támadták a táblákat, a táblaállítókat és mindent, ami a rovással kapcsolatos. Nem mintha ez ma már bármit is számítana, de azért a tekintetben elgondolkodtató, hogy ha az 1956-os forradalom leverése után 7 évvel lehetett rovott emlékművet állítani a kommunizmus kellős közepén, akkor mit képzelnek egyesek ma… 2010-ben?

 

Kapcsolódó cikkek:

Share