Számrovás és abakusz – “Élő rovás”

A rovásszámok és az ősi számolóeszköz, az abakusz kapcsolatáról lesz szó április 15-én a Püski Masszi Galéria “Élő rovás” című előadássorozatában.

 

Élő rovás sorozat – Rovás és az abakusz

Az “Élő rovás” című előadássorozat következő előadására 2010 április 15-én csütörtökön, 18.00-kor kerül sor, ahol Rumi Tamás mutatja be a rovásszámokat és az abakusz összefüggéseit. (Püski-Masszi Könyvesház – Előadóterem: 1097 Budapest Tóth Kálmán u. 33.)

A matematika mai oktatásában az abakusz utódjával, a szorobánnal való számolás is helyet kap. A római számjelsorral együtt ábrázolva a tanulók könnyen megtanulják az összeadásos (additív) számírást, így a római számok felírási logikáját lehet gyakorolni. Mindazonáltal a római számsor helyett/mellett a magyar számrovást is célszerű bemutatni, hiszen egyrészt ez a saját ősi számrendszerünk, másrészt helyiérték-jelölő jeleinek felépítése logikus, mondhatni sterilen tökéletes. A római számjelsor esetlegessége könnyen kitűnik, illetve világossá válik a rovásszám felírásának belső szerkezete, a segédjelek és az alapjelek viszonya.

 

 Kapcsolódó cikk:

 

Ajánlott olvasnivaló:

Share