Rovástörténet – “Élő rovás” a Püski-Massziban

alt

Családias, de egyben kellemes hangulatban tartotta meg az Élő Rovás előadássorozat első részét a Rovás Alapítvány a Püski-Masszi Könyvesház galériájában a múltról, jelenről és jövőről.

 

Élő rovás előadássorozat 1. – Rovástörténet

Steppei, vagy más néven kazáriai rovás, és kárpát-medencei rovás. Ezen két múltbéli jelrendszer segítségével vezette be székely-magyar írásunk múltjába a hallgatóságot Dr. Hosszú Gábor, a BME egyetemi docense. Előadása során olyan leleteket hozott fel példának elmélete igazolására, mint a nagyszentmiklósi kincsek néhány darabja, vagy épp a szarvasi csont tűtartó.

A beszámoló során a múltból egyre inkább közelebb kerültünk a jelenhez. A kutató beszámolt a gödöllői rováskonferenciáról, annak határozatairól, az összefogásról, majd néhány kép segítségével bemutatta, milyen formában is él őseink írása. A telefonkártyától kezdve a helységnévtáblákon át pólókig sok helyen láthatunk már betűket a rovásírás ABC-jéből.
 
Sípos László, az alapítvány kuratóriumi elnöke külön kiemelte, milyen fontos lépés volt, hogy a gödöllői tanácskozáson megállapodás született a különböző iskolák és műhelyek között, s elindulhatott a szabványosítás folyamata.
 
Előadásában beszélt a jövőről is. A Rovás Alapítvány több új kötettel is készül, de szeretnék elindítani a maguk táblaállítási mozgalmát is, valamint lehetőséget teremtenének arra, hogy kialakulhasson egy rovás vizsgarendszer.
 
Egy hónap múlva pedig következik a folytatás, méghozzá február második csütörtökén, 18 órakor – ugyancsak a Püski Masszi Könyvesházban.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikk:

Share