Maeotis – rovásos dal II.

Rovásfeliratos metálzene a Maeotis zenekartól. Tartalomhoz a forma: rovásfelirat.

Nemzeti írásunk a zenében is

Még 2015-ben jelent meg az ős-magyar metalt játszó Maeotis második EP-je. A debreceni zenekar új lemeze egy összefüggő történetet mesél el a magyar történelemben kalandozó hadjáratokként elhíresült események legendás hadvezéréről, Vérbulcsúról, kinek személye – jelentősége ellenére – talán még kevéssé ismert a jelen kor embere számára. A hanganyag második tételéhez – A Horka című dalhoz – videó is készült, mely a dal szövegét tartalmazza latin betűs és rovásírásos formában…

“A horka, az államalapítás előtti magyar törzsszövetség harmadik legmagasabb méltósága volt, a nagyfejedelem és a gyula után. A szó eredete máig tisztázatlan. Egyes nézetek szerint hadvezéri rang lehetett, emellett a törzsszövetség bírája, élet és halál ura volt, aki hatalmát az égtől származtatta.”

A Vérbulcsú felvételei a Power Source Stúdióban zajlottak, Molnár Bencével, aki vendégzenészként is közreműködik a lemezen. Az új EP-n a metal zenében megszokott hangszereken túl, ezúttal pár autentikus népi hangszer is hallható. A borítót, akárcsak az Avarok Gyűrűje anyaguk esetében, most is Mihályfi-Tóth Alex készítette.

A dal kedvcsinálóként a youtube-on is meghallgatható rovásírásos dalszöveggel:

(passzio.hu – eredeti cikk)

Köszönetnyilvánítás

A Rovás Infó szerkesztősége hálás az Olvasók segítségéért a rovásos tartalmak felkutatásában. Továbbra is köszönettel várjuk az érdekes beszámolókat, cikkeket és fényképeket nemzeti írásunkkal kapcsolatban.

Rovás Info

Kapcsolódó cikkek:

Share