Rovástábla – istenkáromlás?

A karácsonyi ünnepek alatt tették közzé Fabiny püspök szavait a rovástáblákról – neki még Trianon is giccses.

Fabiny püspök semmit nem tanult egy év alatt

A tavalyi újév első napjaiban kaptuk, majd továbbítottuk a ;megdöbbentő hírt, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületnek püspöke, Fabiny Tamás politikai felhangoktól sem mentes kirohanást intézett több magyar kulturális érték és jelkép, többek között a rovásírás (székely-magyar rovás) és a rovástáblák ellen.

altFabiny püspök a HVG-nek adott interjújának felvezetőjében a rovástáblákat állító önkormányzatok keresztényi önmeghatározását vonja kétségbe, majd a település-névtáblák kapcsán azon méltatlankodik, hogy a táblák mellett a miserend helyett “agyament” rovásírásos táblák vannak. Mindezek után pedig teljes tudatlanságáról és tájékozatlanságáról adva számot, kijelenti, hogy a rovásírásnak végképp semmi köze a kereszténységhez.

Cikksorozatunkban mindenek előtt megválaszoltunk felvetett kérdéseket a rovástáblák állításának rendjétől, a keresztény egyházi elöljárók történelmi kapcsolatáig a székely-magyar rovással. Megadva ezzel a lehetőséget, hogy Fabiny püspök közvetlenül a szakmától tájékozódjon és megkímélje magát a további vállalhatatlan megnyilatkozásoktól.

Nem maradt más hátra, mint hogy nyílt levélben kértük az önvizsgálatot és a bocsánatkérést. Erre egy év nem volt elegendő, sőt Fabiny Tamás újra a hitet tett az esztelen rovásüldözés mellett.

(Rovás Info)

Fabiny Tamás: Már a próféták is politizáltak (Origo.hu)

A karácsonyi történet is úgy kezdődik, hogy az evangélista megnevezte a kor politikusait, az egyház tehát annyiban nyugodtan politizálhat, amennyiben a Biblia is azt teszi, az elvtelen kompromisszum viszont már sok. Erről is beszélt az Origónak adott ünnepi interjúban Fabiny Tamás evangélikus püspök. Szerinte istenkáromlást követ el az a politikai erő, amelyik tudatosan él vissza a keresztény jelképekkel, és nem jó, ha Trianonból nemzeti giccs lesz. Emellett az is kiderül, hol függ össze a vasárnapi zárva tartás és a kötelező drogteszt, továbbá, hogy mi a problémája Kubatov Gáborral.

(…)

Hogyan lehet megtalálni a középutat ?az egyház ne politizáljon? felszólítás, illetve aközött, hogy szóljon is valamit arról a korról, amiben élünk?

Az egyház annyiban nyugodtan politizálhat, amennyiben a Biblia is azt teszi. A karácsonyi történtet – Lukács evangéliumában – például úgy kezdődik, hogy ?azokban az időkben, amikor Augustus volt a császár, és Cirenius a helytartó Szíriában?, tehát máris megnevezi a kor politikusait. A Szentírásra amúgy is jellemző, hogy nem tér és idő fölött lebegve adja át az üzenetet: a próféták például az aktuálpolitizálástól sem riadtak vissza, beszéltek arról, hogy mit jelent, ha a babilóniaiak leigázzák Izraelt és deportálják a lakosságot, és mit jelent az aktuális hatalom kiszolgálása. Vagyis benne voltak a kor közéletében.

Jézus pedig, amikor arról beszél, hogy ?adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és az Istennek, ami az Istené?, akkor azt mondja, hogy benne vagytok ebben a korban és foglalkozzatok a saját közéletiségetekkel.

De hogy az egyházunk számára fontos példát is említsek: Luther Márton persze elsősorban a lelkiekkel foglalkozott – prédikált meg Bibliát fordított -, de nagyon meghatározta őt a kor politikai rendszere: a német-római császár előtt kellett neki megállni a wormsi birodalmi gyűlésen, a megmentője pedig Bölcs Frigyes szász választófejedelem volt, de az előadásaiban a pápaság és a császárság közötti feszültséget is érintette. Nem szabad az ilyesmitől visszariadni.

(…)

– Őket valahogy mindig megemlíti. Kap is érte: jobbikos kommentelők például azért vették elő, mert szót emelt a rovásírásos helységnévtáblák ellen.

Itt nem egy pártról van szó. A nemzeti radikalizmus nem csak önmagában veszélyes (erre politikusok és politológusok is felhívják a figyelmet): én arra vagyok különösen érzékeny, ha szóhasználatukban vagy képvilágukban visszaélnek bibliai jelképekkel, és így a blaszfémia bűnébe esnek.

(…)

Vörös Szabolcs

(origo.hu – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share