Rovás Jedlik Ányos falujában

A híres magyar tudós, pap és tanár, Jedlik Ányos szülőfaluja a harmadik felvidéki település, ahol egységes rovás helynévtábla hirdeti a nemzeti összetartozást.

Összefogás és összetartozás

E két szó jellemezte a hétvégét a Nyitrai kerületben, az Érsekújvári járásban található több, mint 2000 lelkes magyar településen, Szímőn. A kiváló természettudós, feltaláló, bencés szerzetes és tanító Jedlik Ányos itt született 115 évvel ezelőtt, mely alkalomból a település lakói, barátai, valamint Jedlik Ányos tisztelői rendezvénysorozatot tartottak.

Ennek keretén belül a Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje a felvidéki Szímőn a Jedlik Ányos Emlékházban tartotta a megemlékezéssel egybekötött taggyűlését. Szintén ez alkalomra érkezett az emlékház nagytermébe a Szolnoki Művésztelep vendégkiállítása, mely 13 szolnoki képzőművész alkotásait mutatta be – Szente Szabó Ákos és Varga Erik festőművészek vezetésével. A rendezvénysorozat szerves része volt Szímő bevezető útjainál a Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák felavatása is, mely a Rovás Alapítvány közreműködésével és a Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének támogatásával jött létre.alt

A szímői vendéglátók, Bób János polgármester, az önkormányzat dolgozói, a helyi mezőgazdasági termelőszövetkezet vezetői és település lakosai szívélyes fogadtatásban részesítették Magyarország több vidékéről érkezett vendégeket és tovább erősítették Szímő kulturális, baráti kapcsolatait az Anyaországgal.

Felvidék – bronzérem

A Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovás helynévtáblák állításának mozgalma 2010 őszén indult útjára, s az ötödik évad első táblája Felvidéken került felavatásra. Szímő a mozgalom 254. települése, de a Felvidéken Dunatőkés és Szelmenc után még csak a harmadik helyszín, ahol egységes táblák állnak. Az avatási ünnepségen a magyarországi vendégeken kívül, megjelentek a település jelenlegi és korábbi polgármesterei, a helyi és környékbeli média képviselői, szímői lakosok. A táblát megáldotta Jakab Christián görög katolikus állandó diákónus, avatóbeszédet mondott Sípos László, a Rovás Alapítvány elnöke. A Rovás Alapítvány ajándék rovásműveltségi szakkönyveket is adományozott, melyek Szímő községi könyvtárát, valamint magyar tannyelvű alapfokú iskolájának könyvtárát gazdagítják.

Szímőn azonban nem újkeletű a rovásműveltség, hiszen több éve elkészült már a “Jedlik Ányos szülőfaluja” faragott rovástábla, illetve a Szent Márton templom előtti Magyar Golgota emlékoszlopon is rovással látható a teljes “Hiszek egy”. Mindemellett a településen működik rovás szakkör, melynek tagjai rendszeresen sikerrel vesznek részt a rovásversenyeken. Sőt, a szímői művészvilág is ihletet merít ősi írásműveltségünkből.

Reméljük, hogy az élénk kulturális és gazdasági élettel teli Vág-menti kistelepülés a rovásműveltség tekintetében is jó példát mutat a térség és az egész Felvidék további településének, s hamarosan újabb egységes rovástáblákat láthatunk az utak mentén.

(Rovás Infó)

Sajtóvisszhang:

Kapcsolódó cikkeink:


Share