Unciklopédia – rovás

Humornak álcázva cikiznek mindent. A rovásírás is megkapta a magáét az un-szimpatikus un-ciklopédiában. Hiába no, nagy az Isten internetje.

Unciklopédia

alt“A Wikipédia szatiríkus paródiájának nevezi magát az Unciklopédia. … A tartalma azonban paródia, szatíra, marhaság, blődli, humoreszkek, viccek, álinformációk. A logója egy üreges krumpli: a Wikipédia földgömb-logójának paródiája.”

Szerencse, hogy jelzik, a szerkesztőik által közölt információk álinformációk. Azonban a szólásszabadság nem egyenlő a mások értékeinek szapulásával. És egyébként is a “szatírára” mostanság rájár a rúd … reméljük hát, hogy egyelőre csak nevetni kell a blődségeken, és nemcsak a rovásműlveltség értékeinek rombolásán ügyködnek – a szatír-demokrácia álcája alatt.

Más kérdés, hogy a Wikipédia (amit parodizál az Unciklopédia), is önmaga paródiájává vált a rovás angol nyelvű cikkeit illetően, itt már találkozhattunk valódi rovásírtó vandálokkalcenzúrával és politikai propagandával egyaránt.

(Rovás Infó)

Rovásírás (Unciklopédia)

Rovásírás: Neve onnan származik, hogy már az ősmagyar korban is voltak olyan nagyszemű Gangesz-partról érkezett hortobágyi poéták, akik szerettek firkászni portyázás helyett, s ezeket a nép, nemes egyszerűséggel, rovátkolt barmoknak nevezte.

Jobb, mint a latin ábécé:

Fájl:Le rovasiras.png
Példa a zseniális összerovásra: L + E.

A rovásírás szuperioritása abban jelentkezik, hogy bármerre lehet írni, balról-jobbra, jobbról-balra, előre-hátra, csigavonalban, sőt még össze-vissza is, és a kesze-kuszaság ellenére is értelmezhető szöveget kapunk (az értelmezés ideje és minősége már részletkérdés). Általában jobbról balra szokás írni.

Ám van egy ennél is olyanabb tulajdonsága: hányszor volt már úgy, hogy amikor dogát írtunk a suliba’, egy-egy hosszú szó már nem fért ki, és össze kellett sűrítenünk a betűket, amitől aztán esztétikailag zavaró hatást keltett a szöveg? No, bológatsz (avagy bólogatni tetszik), ugye? A latinok, amikor kitalálták a betűiket, erre bizony nem gondoltak. A magyar viszont okos ember, gondolt! És kigondolta magának az összerovást. Ez kábé annyit jelent, hogy két betűből egyet csinált.

Cikket létrehozta: “Szentkirályi Roland” nevű felhasználó 2015.01.09.

(unciklopédia – eredeti cikk)..

Kapcsolódó cikkek:


Share