Rovás és műhold az űrben

Bővült a Nemzeti Múzeum legújabb kori tárlata az első magyar műhold makettjével. Ehhez kapcsolódik az első űr-rovásemlékünk is. 

Masat 1 – az első magyar műhold

Az első magyar műhold 2014 november 10-én a Magyar Nemzeti Múzeum tudománytörténeti állandó kiállítására került.

Pontosabban nem maga a műhold, amely jelenleg is a Föld körül kering, hanem a makettje… A Masat-1, hazánk első kisműholdja repülésének 1000. napján ünnepélyes eseményre került sor. A Masat-1 alkotói a Magyar Nemzeti Múzeum tudománytörténeti állandó kiállítása részére átadták a makettet. Az átadási ünnepség helyszínén rögtönzött kiállítás mutatta be a Masat 1 immár hétesztendős történetét az ötlet megszületésétől a működésének ezredik napjáig.

masat1muzeum1

masat1muzeum2
simonyi3Az előzményekhez tartozik, hogy még nem volt kész az első magyar műhold, így helyette – többek közt – egy MASAT-1 matricát vitt fel Charles Simonyi űrutazása során. Így elmondhatjuk, a rovás megelőzte a műholdat az űrben…

A rovással ellátott embléma-matrica megjárta a Bajkonurt; a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) 2009 tavaszán a Szojuz TMA-14 űrhajóval jutott el, majd szervizmodulban érkezett vissza. A Földet 267-szer kerülte meg – Charles Simonyi személyes közlése szerint.

Ötletgazdák: Rumi Tamás, Lantos László.

Külön köszönet illeti a MASAT-1 fejlesztőcsapat tagjait, akik munkája nélkül nem lehetett volna rovás feliratot küldeni az űrbe. 

 

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

 

 

 

Share