Maroshévíz – Székely-magyar napok

együttműködés

Az idei évben megtartott III. Székely-Magyar Napokon és társrendezvényén is helyet kapott a rovás. Beszámoló.

 

Rendezvények és nemzeti írásunk

Egyre erősebb hagyománya van annak, hogy a nemzetépítő rendezvények szerves részévé válik a rovásműveltség bemutatása, oktatása és képi megjelenítése is. Az ilyen példákat szívesen mutatjuk be, azzal a reménnyel, hogy másoknak is megtetszik az ötlet.

(Rovás Info)

III. Maroshévízi Székely-Magyar Napok, VII. Dr. Urmánczy Nándor Emléknap – 2014 augusztus 29-31

Amint a szervező Urmánczy Nándor Egyesület megszoktatta a jelenlevőket minden rendezvényre olyan eseményeket is szerveznek amik addig Maroshévízen hivatalos keretek közt soha nem kerültek szervezésre. Így ha ezelőtt három évvel első alkalommal főzőverseny lett szervezve a múlt évben első alkalommal volt Árpád kori ruha és fegyver bemutató, de első alkalommal került bemutatásra a huszár ruha és fegyver bemutatása is. Ez évben pedig első alkalommal volt foto-dokumentum kiállítás az első és második világháború eseményeiről Maroshévízen, mely alkalommal 42 képet tekinthettek meg a jelenlevők. Szintén első alkalommal tekinthettek meg képeket a Maroshévízi Zsákhegyi Katonai Temetőről, mely képek 1940-48 között készültek és 11 értékes kép került bemutatásra. Ugyancsak első alkalommal tekinthettek meg az érdeklődők Maroshévíz és környékről rovásírásos köveket, mely vasárnap lett kiállítva.

altAz ünnepségsorozat megnyitója pénteken augusztus 29.-én zajlott le. Egy fotó-dokumentum kiállítást láthattak a jelenlevők az első világháború kirobbanásának a 100. és a második világháború befejezésének a 70 évfordulója alkalmából. Ezt követően Rokaly József Úr könyvének, A SZÉKI-TA. A székely eredet kérdés tisztázása, című könyv bemutatása következet. A nap hátralevő óráiban a helyi Művelődési Házban, több évtized után operett estre került sor, melyen felléptek Szilágyi Nóra – énekesnő, Kosztándi Zsolt – színművész, Ráduj Gábor – zongora. Nagy sikernek örvendett, hisz a nézők mindvégig vastapssal viszonozták a jó előadást. Ezt követően egy újabb siker előadás következett melyet Tamás Gábor Attila énekes, koncertje produkált.

Az ünnepség második napja Igehirdetéssel kezdődőt a helyi római katolikus templomban, melyet László Áron atya mondott, ez után a Kup településről érkezett vendégek kulturális műsora hangzott el. Ezt követte a koszorúzás az Urmánczyak sírboltjánál. A kegyelet koszorúit helyezték el: dr. Partl Alexandra Petra a Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátus részéről, A Nemzetstratégiai Kutatóintézettől Fráter Olivér elnökhelyettes. Csepel Polgármesteri Hivatala részéről: Németh Szilárd országgyűlési képviselő – polgármester és Borbély Lénárd alpolgármester, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei szervezetétől Sorbán Attila megyei tanácsos. A Háromhatár Kulturális Egyesülettől Portik Péter, a Pongrácz Gróf Alapítványtól Dr. Bala Géza, a maroshévízi RMDSz részéről Bodor Attila és Szabó Kálmán, a dr. Urmánczy Nándor Egyesülettől Czirják Károly és Hámos Mihály.

A nap következő eseményei a helyi Kemény János Gimnáziumban zajlott le, ahol bemutatásra került Almási Noémi 10. festmény kiállítása, majd ez évi Urmánczy Nándor Díj átadása történt meg. Díjat kapott Fráter Olivér, laudációt mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Post Mortem dr. Öry Imre kapott Urmánczy díjat melyet gyermekei vettek át. Ezek után előadást tartott dr. Partl Alexandra Petra konzulasszony (52 ismert és kevésbé ismert kirándulóhely Tündérországban és azon túl), Laczkó Szentmiklósi Endre: Erdélyi magyar családok, majd egy könyvbemutató keretén belül Jancsó Antal bemutatta Pusztába kiáltó szó-Jancsó Benedek breviárium című könyvet, 14 óra után pedig Rokai János retró fotó kiállítását tekinthették meg a jelenlevők. A nap ünnepségsorozat folytatása ként közismert Antal Tibor zenekara és néptáncosai sikeres fellépésének tapsolhattak a jelenlevők, ezt követte a Háromhatár Kulturális Egyesületének énekei és kabaré jelenetei.

Az ünnepség zárónapján a reggeli órákban első alkalommal került sor rovásírásos kövek kiállítására a helyi református villa előcsarnokában. Itt bemutatásra került több rovásos kő és egy nemrég megtalált deszka melyen rovás írás található. Ugyanakkor olyan kövekről készült képeket is megtekinthettek a jelenlevők melyek több száz kilósok és szintén a településen vagy a környékén találhatóak. A kiállítás után öt magyarországi egyesület és alapítvány egy gyergyószentmiklósi, egy csíkszeredai és két maroshévízi találkozója zajlott le, ahol az egyesületek, alapítványok gondjairól, tevékenységeikről esett szó.

10 óra után elkezdődött a főzőverseny is, melyre öt csapat hét üsttel nevezett be. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a jobbnál jobb falatokat osztályozni. A zsűri összetevése az alábbi volt: Jánossy Aliz aki az egyetlen tagja Erdélyből a Magyar Izőrző Lovagrendjének, Csapó Lajos Budapestről, dr. Bala Géza, és Portik Péter Kup településről. Hosszú kóstolgatások után a fődíjat a Népi Konyha Gyöngyszeme címen a Hidegségből érkezett Naskalati csapat kapta (Almási Ildikó és János), továbbá díjat kapott a maroshévízi 70 évesek csapata, akik a leghosszabb testvéri puliszka díját kapták, hisz 6,14 méteres túrós puliszkát készítettek, a következő díjat a maroshévízi Kolping család vehette át, akik a legmagyarabb puliszkát készítették. Díjat kapott a Dupla Ferenc csapata akik kitűnő dupla gulyást készítettek. A legtüzesebb csapat díját pedig a Tűzmadár akció csapata vehette át.

A nap további óráiban lufiborotválásra is sorkerült melyre 18-an iratkoztak fel. Itt a legjobb lufi borotváló címet Bak Károly nyerte el. A lécen menésre is 12-en iratkoztak fel, itt az Almási Noémi – Nagy Ottilia páros nyerte a díjat. A táblé versenyre feliratkozott 14 versenyző közül az alábbiak voltak a legeredményesebbek: 1. Bala Géza, 2. Czirják Csilla, 3. Tőkés Attila. A Kemény János Gimnáziumban teremfoci kupa is zajlott G-Old Boys néven. A nyolc benevezett csapat között nagy küzdelem folyt. Benevezett csapatok: Marosvásárhelyi Liverpool, Marosvásárhelyi FC Backa, Szászrégeni Happy Boys, Galócási Old Boys, Gyergyószentmiklósi Mistiq, Gyergyószentmiklósi Mixt, Maroshévízi Transil és Old Pegas. A végső rangsor: 1. Galócási Old Boys, 2. Maroshévízi Transil, 3. Szászrégeni Happy Boys. A legjobb játékos díjat Pap Károly (Szászrégen) kapta, a legtechnikásabb játékosi címet a maroshévízi Turku Ioan kapta, míg a legjobb kapus címet a gyergyószentmiklósi Mistiq kapusa Hobay Ernő vehette át. Késő délután a református villa parkjában karaokéra került sor, majd miccs és szalonna sütés zárta az ünnepségsorozatot.

(Maroshéviz.info – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share