Maroshévízi rovásos kövek

Czirják Károly Maroshévízről szóló könyvében két oldal foglalkozik a környéken talált rovásos kövekkel. (székelyhon.ro)


Taplóczától Maroshévízig, avagy Maroshévíz monográfiája:

 

Hosszú évtizedekig tartó előzetes kutatómunka, rengeteg izgalmas feltárás után megjelent a Maroshévízről készült tudományos kötet: az eddigi első ilyen jellegű, egyelőre csak párszáz példányszámban forgalmazott könyv 240 oldalon tárgyalja a település múltjának érdekes és történelmi szempontból is fontos részleteit.

czirjak_bTaplóczától Maroshévízig, avagy Maroshévíz monográfiája – ezzel a címmel jelentette meg kötetét Czirják Károly helytörténész, aki 1981-ben kezdett hozzá az adatgyűjtéshez. 1998-ban már megszületett a kötet első változata: közel ezer oldal, A4-es lapra nyomtatva. Akkoriban felkérést kapott, hogy társszerzőként, román nyelven jelentessék meg a könyvet, azonban a helytörténész, aki nem egy értékes kötetet tett már le az asztalra – a maroshévízi római katolikus egyházközség történetétől, dr. Urmánczy Nándor életét és munkásságát bemutató könyvön át, Maroshévíz neves szülötteinek gyűjteményéig – ragaszkodott hozzá, hogy magyar nyelven adja ki a könyvet. 

?Az érdekes az, hogy már ezelőtt öt-hat évvel is ki akartam adni, és milyen jó, hogy nem tettem, mert azután találtunk rá több olyan rovásírásos kőre, melyek így bekerülhettek a gyűjteménybe. Nagyon értékes leletekről van szó, a szakemberek előzetes vizsgálatai alapján 2800?3000 évesek lehetnek, a kb. húsz kő rovásírásos tartalmát még vizsgálják a szakértők? – fejtette ki a szerző, aki kapcsolódási pontot lát a Tászok tetőről ismert írásos kövek és a Maroshévíz környékén talált leletek között. 

A monográfia tartalmát illetően leírást találhatunk a település születéséről, fekvéséről és éghajlatáról, ugyanakkor külön rész foglalkozik az örmény és izraelita lakossággal, de helyet kap benne az egyház, kultúra, sport és oktatás is. Dokumentumokat tartalmaz 1862-ből, melyek nyomára a Kolozsvári Levéltárban lehetett rábukkanni, de ugyancsak levéltári kutatás eredménye az a néhány nagyon értékes első világháborús adat, mely a hévízi hősöknek, illetve a maroshévízi Magyar Hősök Temetőjében nyugvóknak állít emléket. 

A monográfiát a szerző elsősorban a maroshévízi magyar közösségnek ajánlja, egyelőre ötszáz példányszám kiadását tudták fedezni, elsősorban magánszemélyek segítségével – mondta el Czirják Károly.

(szekelyhon.ro)

Kapcsolódó cikkek:



Share