Táblaellenzők – Kübekháza

alt

Szemerédi Ákos, a Jobbik Kübekházi Alapszervezetének elnöke, és egyben a helyi rovástábla állítás kezdeményezője ír a rovástábla állítás kálváriájáról.

 

Kübekháza három (!) elutasító határozata

Pár napja, a facebook-on általam megosztott rédicsi táblaavatási poszt kommentjében kaptam az infót a szégyenpad “intézményéről”, amellyel most élni is szeretnék. A szégyenpad várományosai:

  • Kübekháza (Csongrád megye) – ellenző: dr. Molnár Róbert polgármester és a közgyűlés

Amint a csatolt kivonatokból is látszik, ezidáig három Önkormányzati határozatban utasította el a polgármester a “bólogató jános” funkciójú képviselő testülettel a kezdeményezésem. A kivonatok azon túl, hogy egytől-egyig hibásak (hol eldátumozták, hol a benyújtó személy kilétével nem voltak tisztában stb.), mind gyenge lábakon álló, már-már nevetséges indoklással lettek elutasítva. Hisz egyrészt a község tradíciói és szellemisége ebben a kérdésben nem releváns, másrészt a sváb gyökerekre való hivatkozás a történelem ismeretének hiányáról, vagy esetleg szándékos torzításáról árulkodik.

alt

Egy elutasító határozat a három hasonló kaptafára készült közül (Kübekháza)

Részletek az 1944-ben kiadott A 100 éves Kübekháza című könyvből:

“Nem áll azonban az, hogy eredetileg Kübekházára is németeket telepítettek. Manapság is általában ez a nézet és jól értesült történelmi művek is így tüntetik ezt fel: “Béb közelében a kincstár 1843-ban Kübekháza telepítvényes községet létesítette és katolikus németekkel népesíté be”. Az anyakönyvekből azonban megállapítható, hogy kizáróan magyarok voltak az első telepesek.”

“Az 1851. évtől kezdve német családok is megtelepedtek Kübekházán. A plébánia alapításakor, (1853-ban), mintegy 40-50 német család lakott itt.”

Ezek fényében a sváb gyökerek egyértelműen hamis indoknak tekinthető.

A folyamatos elutasítások mögött a valódi indíték, amit egy sikertelen tudomásulvételi aláírási kísérletem közben megtudtam, a polgármester szélsőséges vallásosságában, s politikai érdekeiben rejlik. Akkor kerek-perec kimondta, hogy a rovásírás pogányság, és akkor sem írja alá, ha, és itt idézem: ” bakancsosok menetelnek az utcákon”.

A helyi rovás kálváriánk dióhéjban ennyi lenne.

Szemerédi Ákos
Jobbik Kübekházi Alapszervezete, elnök

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share