A legismertebb rovás abc

Sajtótörténeti pillanat: négymillió példányban került közlésre korszerű rovás ábécé a Hazai Pályában. 

Hazai Pálya – hazai írás

Magyarország legnagyobb példányszámban terjesztett újságjának májusi választásokra készített számában rövid ismertető mutatja be a rovásműveltség időszerű híreit, illusztrációként pedig a Rovás Alapítvány egységes korszerű rovás ábécéje szerepel. A rovásos könyvkiadás, az egységes rovásos helynévtábla rendszer nyomán ma már ez a rovásábécé a legismertebb a rovótársadalomban. A Hazai Pálya megjelentetésével pedig új rekordot is sikerült felállítani: az egységes rovásábécé négymillió példányban jelent meg.

 

hazai plya 201405_2

Hazai Pálya 2014 májusi száma – Divatba jött a rovás

Divatba jött a rovás (Hazai Pálya)

Akár személyi igazolványon is szerepelhet.

A rovás Európa egyik ősi írása és akár lehetne a 4. használatban lévő hivatalos írás is, hiszen a rovásműveltségben ott rejlik a teljes szellemi örökségünk.

Mivel az egyéni kézjegy olvashatatlanul is szerepelhet a személyi igazolványon, így a rovásírásnak sincs törvényi akadálya. A Rovás Alapítvány civil mozgalmat indított ennek népszerűsítésére, a példa pedig egyre csak terjed. Sőt nyugodtan kimondhatjuk, hogy ma már egyre divatosabbá válik őseink írásának mindennapi használata.

A Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola ás Kollégium például idén már nagysikerű “Ékes rovás” versenyt is hirdetett, egyik végzős osztályuk pedig érettségi tablóját rovással feliratozta. 

weiss manfred tablo

Weiss Manfréd Szakközépiskola Szakiskola és Kollégium 12.d osztályának rovásfeliratos tablója (2014) (Kép)

Sípos László, a Rovás Alapítvány elnöke szerint a népszerűséget a nemzeti ébredés fokmérőjének tekinthetjük, hiszen e nagy jelentőségű kulturális kincs, illetve szellemi örökség megtartásának és fejIesztésének esete híven tükrözi a magyarság helyzetét. A civil szervezet vezetője az Alapítvány ötéves munkájának sikereiről szólva kiemelte a rovásos könyv nyomtatás létrehozatalát, illetve a közúti helynévtáblarendszer megteremtését. A legnagyobb eredménynek ugyanakkor azt tekinti, hogy az elmúlt évek alatt a rovásműveltség körüli mesterséges karantén, a berögzült hazugságok és a médiabojkott fokozatoson leépültek.

(Hazai Pálya – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share