X. rovásverseny – Felvidék

Felvidéki rovásverseny beszámoló – ahol a rovás csak apropó a barátságok születéséhez.

Rovásírás körzeti fordulója

2014. április 11-én, iskolánk öt tanulója részt vett az ŐSI TUDÁS nevezetű X. Felvidéki Országos Rovásírásverseny és Műveltségi Találkozó körzeti döntőjén, Zselízen. Név szerint: Lángyi Kinga, Hegedűs Emma, Balla Fanni, Kiss Dániel és Keve Ábel. Ebben az évben is három település adott otthont a körzeti döntőknek: Felsőszeli, Zselíz és Almágy.

A versenynek helyszínt adó intézmény a Zselízi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola volt. A reggeli megérkezésünket követően, a versenyzők azonnal kezdhették a hangos olvasást a kijelölt tantermekben. Ezt követően, az iskolával szemközti kultúrházban, hivatalosan is megnyitották a versenyt. A résztvevőket üdvözölte Ing. Máté Anikó iskolaigazgató, köszöntőt mondott Mgr. Kepka Márk alpolgármester, továbbá a megnyitón közreműködtek az alapiskola tanulói is egy rendkívül színvonalas kultúrműsorral, majd pedig tájékoztatást nyújtott Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke az írásbeli feladatokkal kapcsolatban. Az írásbeli feladatok befejeztével az alsó tagozatos diákok kézműves- és dramatizációs foglalkozásokon vehettek részt, mialatt a felső tagozatosoknak és a középiskolásoknak, a költészet napja alkalmából, Gál Tamásék Francois Villonnal kapcsolatos előadása volt megtekinthető. A kiadós ebédet követően a versenyzőknek bemutatták Zselíz város Múzeumát és az Esterházy-parkot. Az eredményhirdetést megelőzően megtekinthettük az alapiskolát prezentáló kis videó-összeállítást, majd pedig Verbók Noémi VIII. osztályos tanuló kiselőadását hallgattuk meg Zalabai Zsigmondról.

Ahogy az számunkra is világossá vált, a verseny nem cél volt, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar diákok megismerjék sorstársaikat, barátságok szövődjenek köztük ősi műveltségünk bizonyítéka, a magyar rovásírás tanulása és terjesztése által. Ilyen nagy magyar családban mutathatták meg tudásukat magyar fiataljaink. Az eredményhirdetést követően nagy örömmel tértünk haza, és még nagyobb megtiszteltetés lesz számunkra képvisleni iskolánkat az országos döntőben a 3 továbbjutó versenyzőnkkel:

1.Balla Fanni
2.Hegedűs Emma
3.Lángyi Kinga

Mégegyszer szívből gratulálunk mindenkinek!

Salgó Gabriella tanító néni

(Czuczor Gergely Alapiskola – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share