Forrai Sándor sugaras kör jele

alt

A Forrai Sándor születésének századik évfordulóján cikksorozattal mutatjuk be munkásságának egy-egy részletét. Ezúttal a Forrai ábécéből ismert sugaras kör jelformáról lesz szó.

Forrai Sándor rovásbetűinek szabványosítása?

“…a Kárpát-medencei Rovásírás Verseny és Műveltségi Találkozókon 2000-2011-ig használt, Forrai Sándor hagyománykövető rovásbetűinek újfajta szabványosítását indították el.” írta Szakács Gábor nemrég közleményében. Természetesen a magyar szabványjavaslat tartalmazza a Forrai Sándor ábécéjének összes jelét is. De van egy jel, amelynek két hangértéke is lehetséges…

Ű? Ő?

A sugaras kör jelforma ritkán jelenítette meg az ü/ű-t a rovásemlékekben (pl. Patakfalvi Biblia, Nikolsburgi ábécé), de volt amikor az ö-t jelölték vele. Sőt, Forrai Sándor táblázataiban – az 1995-ös utolsó ábécéje megjelenéséig – is Ö betűt jelölt ez a sugaras jel! Forrai Sándor tehát jól ismerte ennek a jelnek a kétféle hangértékűségét (Botnaptár rovás ábécé átirata, 1983), éppen ezért nem is használta fel saját ábécéjében (1986). 

alt

Forrai Sándor rovás ábécéje (1986) – a sugaras kör jele nélkül!

alt

Forrai Sándor rovásjel táblázata (1994, 1995) ahol még Ö a sugaras kör jel.

A ma ismert, véglegessé vált Forrai féle ábécé tehát csak 1995-től létezik, amelyben a hosszú Ű jele a sugaras kör lett. Ezt használják a rovásversenyeken is.

Szabványosítás

Szót kell ejtenünk egy félreértésről is. Minden betűt, így a latin betűkészletet többféleképpen is meg lehet jeleníteni (pl. Arial, Times New Roman). A számítógépes változathoz sokáig csak dr. Hosszú Gábor által tervezett betűkészletet lehetett használni. A számítógépes szabvány segítségével minden ismert ábécé betű megjeleníthető. Tetszőleges rovás-betűtípust lehet alkalmazni (tehát akár a Forrai-féle ábécét, vagy a Magyar Adorján félét is). A magyar szabványjavaslatban természetesen helyet kapott a sugaras kör jele is, hiszen része a rovás történelemnek.

(Rovás Infó – Képanyag és kutatási eredmények: Sólyom Ferenc)

Kapcsolódó cikkek:

Share