Nyugat-Bácska – Turul és rovás

alt

Augusztusban tervezik avatni Gombos községben a felújított Turul emlékművet, melyen rovás felirat is lesz. Támogatókat keresnek.

Felhívás a Nyugat-bácskai Gombos község Turul-emlékművének újraállításáért

A feladat nagy. Csak összefogással, adományokból valósulhat meg. Ezért nemes összefogásra buzdítom minden kedves adományozni tudó magyar testvéremet. A szerény hozzájárulások is sokat segíthetnek a megvalósulásban.

A szobor várható előállítási költsége, műkőből, szoboralap nélkül, megközelítőleg 650000 Ft. melyhez, hozzáadódik egy rovásírásos magyar címeres márványtábla előállításának költsége is. A szobor készítését, június elején el kell kezdeni, hogy augusztus elejére elkészüljön.

Támogatásukat az alábbi számlaszámon tehetik meg!

  • Stefanita Szeretetszolgálat Alapítvány (feltétlenül tüntesse fel: Turul emlékmű Gombos)
  • Bank: PÁTRIA Takarékszövetkezet
  • Számlaszám:. 6510014911369754
  • IBAN szám: HU75651001491136975400000000

Az emlékmű története és helyreállítása

altMég 2008-ban, ott jártamkor kerültem a község lakóival kapcsolatba. Hosszas beszélgetéseink alkalmával terelődött a szó egy régen a főterükön állott Turul-emlékműre, melynek felállítását a trianoni szerződés aktualizálta. S mint minden ilyen emlékmű a gombosi is, nem csak a múlt gyászát igyekezett napi szinten ez emberek emlékezetében megtartani, hanem a jövő felé is iránymutató információt hordozott. Ez utóbbira utalt a talapzatán lévő kőbevésett felirat is ?ÍGY VOLT, ÍGY LESZ?.

Talán nekünk is van némi fogalmunk arról, hogy mennyire fontos lehet egy elszakított település lakóinak egy ilyen szimbólum a magyarságtudatuk megőrzéséhez. Legalább annyira fontos, mint a keresztény hit a templom és az iskola megtartása. Nos, a gombosiak hite az meg van, volt szerencsém tapasztalni. A templomukban minden korosztály megtalálható.

Viszont a szobor a II. világháborúban megsemmisült. Igaz a világháború viharai és az előre tudható megsemmisítés elől, lelkes és gondoskodó helybéliek a katolikus templom közelében a föld alá rejtették, de sajnos már az elrejtés közben megsérült. Egyik szárnya az információk szerint letört. Anyaga egy porózus puha mészkőfajta, melyből rögtön az is következik, hogy az idők folyamán akár a föld alatt is annyira szétporladhatott, hogy már nem felújítható. Valamint éppen a település legforgalmasabb útja alá van elrejtve, ami szintén lehetetlenné teszi az esetleges feltárást. Így ha azt szeretnénk, hogy a gombosi magyarok az irányú álmai megvalósuljanak, hogy újra álljon a turul szobor, akkor azt minden bizonnyal újból el kell készíteni!

altEnnek a feladatnak a teljesítésére, megszervezésére tettem ígéretet Verebélyi Árpád atyának és a gombosiaknak. A turul-szobrot 2013. augusztus 20-án szeretnénk visszaállítani a katolikus templom kertjének azon a pontján, amit Szent István ereklyésített kardmásolatának földbeszúrásával jelöltünk meg 2008. esztendőben a Szent István Zarándoklat alkalmával.

Visszakerül a szobor talapzatára a magyar címer és az ?Így volt. Így lesz? felirat is, mind rovással, mind latin-betűkkel, melyért köszönetet mondok a Rovás Alapítványnak.

Várhatóan az avatás napjára, egy Szent István ereklye is érkezik a község templomába. A Szent István Zarándoklatnak, van egy vándor zászlója, mely szintén Gombosra érkezik ezen a napon, mégpedig a Küküllő- menti Székelyszentistvánról, ahol egy esztendeje őrzi azt a helyi református közösség.

A Szent István zarándoklat vándorzászlójáról:

altA zászlót magam terveztem abból a célból, hogy a jelenlegi határainkon túl, hirdesse az összetartozás fontosságát. Ezért azt éves zarándoklataim alkalmával midig a Kárpát-medence egy más-más magyarlakta településének templomában hagyom egy esztendőre. Majd azt az aktuális őrzők delegációja szállítja át a következő esztendei zarándoklatom egy meghatározott állomására. Így kerül majd a zászló Gombosra, Székelyszentistvánról 2013. augusztus 20-án.

A zászló 80×120 cm álló téglalap alakú, felső részén sárkányfarok. Fehér alapú zászló, az alján zöld hármas halom, mely halom csúcsán, egyik oldalon kettős kereszt a másikoldalon Szent István kardja látható, ezeket mindkét oldalon rovásjelek fogják közre. A rovás jelekből a ?SZIZ? olvasható ki, melynek ?I? betűje egyik oldalon a földbeszúrt kard a másikoldalon a kettős kereszt, mely utóbbinak éppen ezért alsó keresztszára áttetsző.

Maga a “SZIZ” elsősorban Nagyboldogasszonyra utal, másodsorban az általam szervezett és vezetett Szent István Zarándoklat kezdőbetűi is. A zászló felső részén félkörívesen a Szent István Zarándoklat felirat olvasható, valamint a hármas halom sarkában a monogramom, rovás jelekkel. A zászlórúd csúcsdísze faragott kettős kereszt. Magának a földbe szúrt kardnak pedig számos legendája létezik a szkíta, hun, magyar hagyományban is.

Hodruszky Róbert – a Szent István Lovagrend tagja

www.sziz.huhodrusz@sziz.hu

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share