Pál Balázs rováskötései

alt

93 éve, március 31-én született Pál Balázs, kétszeres Ybl Miklós-díjas építész, több ipari- és középület tervezője. Rovásos munkásságára emlékezünk.

 

Rovás-kötések

Kós Károllyal szakmai kapcsolatban állt, munkájáról egy kisebb képeskönyvet is kiadott Pál Balázs. Kós Károlyról tudni lehet, hogy ismerte a rovást, feltehetően ő is hatott Pál Balázsra. Kányádi Sándor negyedszázada (1988-ban) kiadott  Küküllő kalendárium  c. füzetéből ismerheti a nagyközönség a rovásra átírt szöveget, amely Pál Balázs munkája. Rovásos átírásai rovás-kötéseket, összevonásokat, betűkihagyásokat tartalmaznak. Balról jobbra rótta szövegeit. 

alt

Pál Balázs rovásos újévi üdvözlete (1991)

Az alábbi felirat érdekessége a kötések mellett a rövid R és mély K használata, illetve a rovás W-t használta. Megjegyzendő, hogy az alábbi lelet felbukkanása a mai korszerű W betűalak keletkezését 2008-ról visszadatálja 1991-re.

alt

Walesi bárdok átírása rovásra (1992)

Pál Balázs teljes ABC-je ötletes ligatúrákat kínál egyes kettőzött mássalhangzókra, illetve tartalmazza a W, X, Y jeleket. Érdemes megfigyelni a W és a VV (kettőzött V) jeleinek logikus megkülönböztetését.

alt

Pál Balázs rovás ábécéje, 1991-ből

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó kiadvány:

Kapcsolódó cikkek:

Share