Labanc szabvány – pénzgyűjtés

alt

Elfogyott az amerikai-osztrák rovás(rúna)szabvány hazai aktivistáinak pénze? Most nyilvánosan kéregetnek … talán az szabványügyi testületbe (MSZT) küldött strómanok tagdíjára?

 

Pénz külföldi szabvány-lobbistákért

Dr Pásztor Emília régész “A Kárpát-medence régészeti leletei és az azokon található csillagképek” című előadására invitál Kósa Gyula, melyhez sok sikert kívánunk mind a szervezőknek és az előadónak.

Azonban mielőtt a szervező felhívására, mely szerint “ha pár száz forinttal támogatod a székely-magyar rovás nemzetközi szabványosítását, azzal nagy szolgálatot teszel” – valaki a pénztárcájába nyúlna, mindenképp érdemes megismerkedni a székely-magyar rovás szabványosításával, illetve a most pénzt kérők eddigi tevkenységével.

Kocsmáros, órás, smasszer, szociális foglalkoztató…

Aki követi a székely-magyar rovás (a digitális használatbavétel megkönnyítése végett történő) műszaki szabványosításának rémtörténetét, az tudja, hogy tavaly ősszel szervezett formában, tucatjával lepte el a Magyar Szabványügyi Testületet boldog-boldogtalan, akit “haza megmentése” címszó alatt be tudtak ugratni a propagandisták. Ráérő belügyi nyugdíjasok (börtönőrtől a rendőrig), politikai kalandorok, bukott egyetemisták, képzettség és végzettség nélküli önjelölt nemzetmentők csapata.

Kihasználva az időarányos tagdíjfizetés még létező kiskapuját, a nemzeti szabványosítási testületbe az év utolsó heteiben benyomuló “Kihalt magyar rúna – Kolhoz” tagjai gyakorlatilag megbénították a magyar műszaki szabványosítás teljes folyamatát. Végül, a sorozatosan a szabványosítás szellemétől idegen szemléletű, a szabványosításhoz nem tartozó politikai tevékenységű, az Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) nevével visszaélő, rágalmazó és szélsőséges megnyilatkozásokat tevő szervezőket a Szabványügyi Tanács az MSZT alapszabálya szerint felfüggesztette és kizárásra terjesztette fel.

Sajnos még így is maradt elég megvezetett ember, akit a konszenzuskeresés szellemiségét még csak hírből sem ismerő társaság a nyers erő, “kilóra mért” többség mítoszával (ez a harc lesz a végső) igyekszik újabb költségekbe verni. Pedig csak a 2012. évi feleslegesen befizetett több százezres összegű tagdíjakból de sok rovástáblát lehetett volna állítani, vagy rováskönyvet kiadni, esetleg a rovás kutatást-népszerűsítést segíteni?

Úgy látszik, nem ez a cél…

Magyarok Szövetsége

A máig ismeretlen eredetű vonzódás egy anyagilag érdekelt külföldi szabványlobbisták által összetákolt, tudománytalan, a korszerű rováshasználatot szűkítő-gátló “Kihalt magyar rúna”-szabványhoz teljességgel érthetetlen – egyelőre. De ami késik, nem múlik – ki fog derülni minden.

Az hogy a Magyarok Világszövetsége nevű szervezet maradéka – aki saját programjának néhány szavas címét sem bírja leírni helyesen rovással, és angolul is bátran rúnázza nemzeti írásunkat – idegenek általi szabványosítást szorgalmaz, sajnos már nem meglepetés. Azonban a Magyarok Szövetségének (MSZ) részvétele a botrányos folyamatban bizonyára a tagság – mert az MSZ-nek még van tagsága – érdeklődését is felkelti.

Annak ellenére, hogy a Magyarok Szövetségének egyes tagjai folyamatosan rágalmazzák az MSZ-t lehetőség szerint segítő Rovás Alapítványt (miskolci táblaavatás, Baranta Világkupa), a megegyezés keresésének szándékával, valamint a rossz szabványosítás veszélyeire és a folyamatos viszályszítás miatti gondokra való figyelemfelhívást és tájékoztatást kapott előbb Vukics Ferenc, majd később Nagy László Attila is. Válaszában Nagy László az alábbikat közölte (rövid válaszok, reagálás beszúrva):

Tájékoztatom, hogy Vukics Ferenc már nem vezetője a Magyarok Szövetsége Egyesületnek. A Magyarok Szövetsége felépítéséből és működéséből fakadóan a vezetőség mindenkor a tagság egyetértésével megfogalmazott véleményt képviseli, amit a tagságának rovásírással foglalkozó része, és nem laikus tagjai alakítanak ki.

* A “nem laikusság” megítélésének és a tagsági vélemény felmérésének módja nem derült ki, de ha az elnök kijelenti, akkor bizonyára így van…

Az Önök által felsorolt tagok több éve, évtizede foglalkoznak rovásírással. A magyarországi első Kurultaj és az azt követő MOGY rendezvények során szerveztek és tartottak rovás oktatásokat, előadásokat. A rovásírás terén kifejtett önzetlen munkájukat már régóta ismerhetjük.

* Felettébb kérdéses, illetve inkább értelmezhetetlen az “évtizedek óta való foglalkozás”, az “önzetlenség” vagy az 2010 óta történő “előadástartás” mint szakmai értékmérés rendszere. Talán ez az oka a szóban forgó tagok “nagyvonalúságának” a végzettségeiket, szakmájukat tekintve is.

A Magyarok Szövetsége tagjai a szabványosítás folyamatában is egyöntetűen azt a véleményt képviselik, ami megfelel az ősi írásunk évezredes hagyományainak. Egyedüli kivétel az Ön és az Ön által képviselt Rovás Alapítvány véleménye, amely az  általunk ismert nagy többség álláspontjával szembe megy.

* Ezt a kijelentést így magában már számos lánclevélben viszontláthattuk, de semelyik megállapítását még nem igazolta senki. Arról nem beszélve, hogy a “Kihalt magyar rúna – szövetség” tagjain kívül senki nem támogatja az amerikai-osztrák szabványt, tehát a Rovás Alapítvány elleni árnyékboxolás is nagyfokú ismerethiányt igazol. Mára sem a (valódi) tudományos kutatói körökben, sem a műszaki fejlesztők között, sem a szabványosítási szakmán belül és – ami legfontosabb – a felhasználói körben sem képvisel meghatározó irányt az MSZ-féle vonal. Talán emitt is van a letargia és az ellenségkeresés.

A Magyarok Szövetsége Egyesületet egyedül Androsovics József képviseli. (…)

alt* A táblanyűvő rovással kapcsolatos eddigi szakmai munkásságát még mindig nem sikerült fellelni, de Androsovics és társai 11 db kidöntött táblával vezetik a rovásellenes vandalizmus listáját. Érdekes tanulság lehet az MSZ-tagok számára, hogy az MSZ-képviselő Androsovics és társai a pont a Magyarok Szövetsége fővárosi csoportjainak tábláit gyalázták meg.

(…)

Döntéseinkben, véleményünk kialakításában szerepet játszanak más társadalmi szervezetek is. A Magyarok Világszövetsége most tartotta a VIII. Világkongresszusát.  Az MVSZ képviselőjétől, Gyetvay György történésztől kapott tájékoztató szerint is éppen Dr. Hosszú Gábor akasztotta meg a szabványosítási eljárás folyamatát azzal, hogy a rovásíró társadalom nagy részével 2008-ban kialakított egyezséget felrúgva, a Gödöllői koncerencia résztvevőit becsapva végezte 4 éves tevékenységét. Mint ahogy azt Ön is jól tudja, éppen ezért kezdeményezték Dr. Hosszú Gábor visszahívását  a szabványosítási eljárás további intézésétől.

* Sajnálatosan gyakori példa a fenti zagyva, ellentmondásos rágalomhalmaz, amikor az “önjelölt nemzetmentők” versenyében résztvevők az éppen aktuális közös belső ellenség gyalázásában még annyi fáradságot sem vesznek, hogy alapvető állításokat, vagy egyszerű adatokat, tényeket ellenőrizzenek. Igaz, ehhez sem idő, sem munka nem szükséges. Ha majd Nagy László Attila egyszer valóban foglalkozik az üggyel, akkor rájön, hogy fenti megállapításaiból csak 1 mondat valós: Magyarok Világszövetsége most tartotta a VIII. Világkongresszusát…

(…)

Határozottan kijelenthetem, hogy tagjaink tevékenysége ? az Ön állításával ellentétben – nem suttogó propaganda, véleményüket mindenkor nyíltan vállalják.

* Tekintettel arra, hogy a Magyarok Szövetségében is sok gondolkodó, a “központi véleménnyel” szemben eltérő nézőpontok iránt is kíváncsiságot tápláló tag van, az MSZ “szakértői”, valamint némely megyei szintű előljárói által köröztetett gyalázkodó lánclevelek eljutnak azokhoz is, akiknek nem szánták. 

Kívánok Önnek a rovásírás terén eredményes munkát.

Ez az egyetlen mondat, amivel Nagy László Attila leveléből egyet lehet érteni… neki is hasonlókat kívánunk.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share