Kulturális zöld tudat?

alt

LMP-s volt az egyetlen képviselő aki a liberalizmus jegyében Veszprém rovásos helynévtáblája ellen szavazott. Ez nem meglepetés, viszont érdemes megvizsgálni a zöld tudatot a kulturális környezetben is.

A környezet és a kultúra párhuzamai

A környezettudatos, “zöld” gondolkodás a mindennapi életben, így a közbeszerzésekben nagyon helyes irány, már ha nem egy kivátságos zöld-maffia megélhetéséről van szó, hanem valóban a környezettel és azok kincseivel való fenntartható gazdálkodásról. Nem meglepő módon a szellemi környezet (kultúra) is ugyanezen elvek szerint működik és ebben kiemelt fontosságú az adott közösséghez, tájhoz tartozó eredeti – külső szennyezéstől és génmódosítástól mentes -, fenntartható műveltség koncepciója is.

Nos, ide tartozik pl. a rovásműveltség – mint ehhez a tájhoz, az itt élő néphez kötődő tiszta és eredeti kulturális környezeti elem. Hiszi-e vagy sem az LMP-s veszprémi képviselő, Gerstmár Ferenc – de éppen ezért a rovás is a jövő!

Két kiadvány

Még októberben tettem fel napirend előtti kérdést Ovádi Péternek, a Közbeszerzési Bizottság elnökének. Arról érdeklődtem, hogy milyen eredményeket tud felmutatni a veszprémi önkormányzat a zöld közbeszerzés vonatkozásában. Írásban kaptam választ. A válaszból az derült ki, hogy az elnök nincs egészen tisztában a környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés fogalmával. Ezért úgy döntöttem, a mai Közgyűlésen átadom neki az Európai Bizottság erről szóló kézikönyvét CD-n. Remélem, tudja hasznosítani, és hamarosan ugyanazt a nyelvet beszéljük majd a zöld közbeszerzések tekintetében. Az Európai Unió nyelvét. Ez a jövő, vagyis az, hogy az ajánlatkérő a beszerzési folyamat minden szakaszában figyelembe veszi a környezetvédelem szempontjait, és az életciklusuk során a környezetre lehető legkisebb hatást gyakorló megoldások keresésével, és előnyben részesítésével ösztönzi a környezetbarát technológiák elterjedését, és a környezetbarát termékek előállítását.

A múlt pedig az a könyv, amelyet éppen egy héttel ezelőtt kaptam a Jobbik városi elnökétől a rovás alapismereteiről. Történt ugyanis, hogy a Jobbik kezdeményezésére szintén még októberben a Városstratégiai és Városmarketing Bizottság ülésén megszavazták az én egyetlen nem szavazatom ellenében, hogy a város határában rovás táblákon kihelyezzék a Veszprém feliratot. Kérdésemre, hogy kiket informálnak majd a táblák, mi a pontos célja a kezdeményezésnek, azt a választ kaptam, hogy ez erősíti a magyarságtudatot az emberekben. Ezen kívül már akkor ígéretet kaptam, hogy átadják nekem ezt a könyvet.

Két kiadvány, két külön világ.

(Gerstmár Ferenc – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share