Betűk és a CIA

alt

Az oroszok szerint az atlantisták irtják a betűiket. A CIA szerint nem így van… Azonban a rovást is egy amerikai igyekszik tönkretenni.

 

Stratégiai kultúrarombolás

A tudásipari társadalomban az egyik legfontosabb erőforrás a kultúra és az oktatás. Az elmúlt évtizedek majdnem minden gazdasági csodája (Hong-Kong, Korea, Taiwan, Szingapúr, stb.) erre épült. A kiélezett nemzetközi versenyben a nemzetgazdaságok azonban nem csak a saját kultúrájuk művelésével, fejlesztésével törekszenek versenyelőnyre, hanem – főleg a birodalmi elvű országok – a lehetséges versenytársak műveltségének tönkretételével.

Ezekre példa film- és zeneipari amerikanizáció, az angol(szerű) világnyelv erőltetése, illetve párhuzamosan az őshonos kultúrák, nyelvek és írások tervszerű háttérbe szorítása. Mindez a Kárpát-medencében fokozottan érvényesül és nagy nyomás nehezedik nemzeti írásunkra is, melyet szintén egy tengerentúli szabványlobbi igyekszik használhatatlanná tenni a korszerű mindennapok számára.

De nem vagyunk egyedül, nálunk erősebb országokban is próbálkoznak a konzumidióták és aktuális hazai kiszolgálóik.

A CIA-nak semmi baja az orosz ë betűvel (?)

Az amerikai hírszerző ügynökség, a CIA hivatalosan is cáfolta, hogy szánt szándékkal megpróbálná eltüntetni az orosz ábécéből a ë (ejtsd: jo) betűt.

Egy 80 éves nyugdíjas orosz mérnök, Viktor Csumakov jó ideje keresztes hadjáratot folytat azért, hogy az orosz e betűre kerüljön vissza a két pont, mert a különböző cégek, sajtóorgánumok és kormányhivatalok hajlamosak lefelejteni őket.

Ahogy arról tekintélyes amerikai lapok, köztük a Wall Street Journal és a Washington Post is beszámoltak, Csumakov szerint az ábécé minden országban a rendteremtés eszköze, és ha nem tisztelik, minden darabokra hullik ? szerinte ezen mesterkedik a CIA, az orosz nyelvi intézet hathatós közreműködésével.

Az intézet szerint a két pont használata opcionális, és csak akkor kell az e (ejtsd: je) helyett ë betűt írni, ha tulajdonnevekről van szó, vagy ha a pontoknak jelentésmegkülönböztető szerepük van.

Az amerikai hírszerzés hivatalosan is visszautasította a vádakat. A CIA egyik szóvivője a Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a vádaskodás minden alapot nélkülöz. ?Az ügynökség minden nyelvben támogatja a megfelelő helyesírást és kiejtést”.

(Index.hu – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share