Rovástábla – Gyál

rovastablaavatas2

Pest megye élen jár az egységes rovástáblák állításában, lassan több helynévtábla lesz ott, mint Erdélyben összesen. Beszámoló Gyál tábláiról.

 

Rovásos helynév-tábla avatás Gyálon

Ez a tábla a Rovás Alapítvány által 2010-ben indított egységes rovásos helynév-tábla mozgalom keretében készült abból a célból, hogy az emberiség egyetemes kulturális örökségének részét képező magyar nemzeti írást népszerűsítse és mindennapi használatát elősegítse.? Ez az idézet szerepel a felavatott tábla hátoldalán.

Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom, ami mára már számtalan az ország (sőt a trianoni határon túl is) egész területén misszióvá nemesedett .Azóta sok helyen állnak már ezek a táblák, mindegyik kapott egy sorszámot, mely a táblán látható módon van elhelyezve. A miénk a 126-os ebben a sorban, de elkészülte óta már több helyen történtek és történnek kihelyezések. Mi gyáli jobbikosok azért csatlakoztunk, ehhez a misszióhoz, mert bízunk abban, hogy azt itt élők, az itt közlekedők figyelmét fel tudjuk hívni arra a kultúrkincsre, mely mindannyiunké, (mert vannak, lesznek olyanok akik most találkoznak először ezekkel a jelekkel), de mint egy jó reklám, reményeink szerint ez is felkelti az emberekben az érdeklődést a rovásoláshoz.

Szeretnénk, hogy minél többekhez eljusson ez a kezdeményezés, ezért elhatároztuk, hogy lehetőségeinkhez mérten újabb táblákat állítunk a Gyálra bevezető utak mentén. Jelenleg két darab már a birtokunkban van. Ezek engedélyeztetése után keresünk egy alkalmas időpontot, és megrendezzük az újabb táblaavatást.
Ünnepségünk kiemelt vendége volt Murányi Levente a Jobbik országos alelnöke. Avató beszéde után ő és Tokaji Zsóka, általános iskolás diáklány leplezték le a táblát.
Az ünnepség után a templomkertben megrendeztük a hagyományőrző családi napunkat, ahol minden megjelent kedves érdeklődőt egy tányér babgulyással vendégeltünk meg. A jó hangulatról többek között a Hungarica zenekar gondoskodott. Történelmi előadásokat hallhattunk, a Szent Korona értékrendről, valamint V. Nagybányai Horthy Miklósról és koráról.
Reményeink szerint ezzel a nappal is közelebb kerültünk történelmünk igaz megismeréséhez.

Adjon az Isten szebb jövőt.

Lakos Péter, önkormányzati képviselő – Jobbik

(Gyáli jobbik –  eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share