Rovás a hagyományőrző táborban

Ha nyár, akkor itt a táborozás ideje. Nemzeti írásunkat egyre több hagyományőrző nyári táborban tanítják a közeli jövő rovásfelhasználóinak.

 

“Képes vagy rá”

Harmadik alkalommal tartottak Gellértegyházán hagyományőrző tábort ezzel az elnevezéssel, melyen a népi mesterségek, magyar harcászkodás mellett őseink írását is megtanulhatták a táborlakó gyermekek.

A Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Muszka Kálmán szerint a programra visszatérők aránya mintegy 85 százalék, és idén is a korábbi 45 körüli a résztvevők létszáma. A csatlakozó íjászokkal a 60 körüli napi lélekszámot is kiadták ezen a héten.A tábor címének magyarázata egyszerű: azt kívánja bizonyítani a gyerekeknek, hogy a kezükkel, elméjükkel értékes dolgokra képesek. Apróbb használati tárgyakat készíthetnek agyagból, szőhetnek, fonhatnak, íjászkodhatnak, és a rovásírás alapjaival is megismerkedhetnek. Idén először bővült a program az utóbbi elemmel, valamint azzal, hogy Kakasszékre szerveznek gyalogtúrát.

Képes vagy rá!

A fiúk éppen csúzlit készítenek
(Fotó: OrosCafé – Rajki Judit)

A tábor zárása idén is nyilvános, pénteken kora estére érdemes Újosztásra kimenni: tábortűzre és néptáncra, a székelyföldi Zsögödről érkező együttessel.

(Békés Schoolturmix – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share