Sikeres rovásoktatás – Gödöllő

muvhazgodollo

Gödöllőn egy széleskörű ifjúsági programba illesztve két féléven át ismerkedhettek a fiatalok az átfogó rovásműveltséggel.

 

A piros lufi ereje

Túlteljesítve az előzetes vállalást, sikeresen és eredményesen zárult az Építő közösségek a Művészetek Háza Gödöllő és az Erdőkertesi Faluház és Könyvtár szolgáltatásainak fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében elnevezésű pályázat. A TÁMOP 3.2.3/09/2. jelű program záró rendezvényét június 21-én rendezték meg a Művészetek Háza Gödöllő konferenciatermében.

A pályázaton való részvétel ötlete és lehetősége 2009-re datálódik, a gyakorlatban azonban 2010 decemberétől indult el a foglalkozások, szakkörök és táborok szervezése. Erdőkertesen tizenöt szakkört és négy tábort, míg Gödöllőn a megtartó képességet segítő programokból négyet, az oktatást kiegészítő programokból nyolc félét, táborokból pedig hatot bonyolítottak le a projekt munkatársai.

Mindent egybevetve, a két településen több mint kilencszáz foglakozási alkalmon mintegy ezer fiatal vehetett részt. A pályázati forrás kedvezményezettjei összesen 60.648.504 forinttal gazdálkodhattak. A projektelemek között voltak hagyományos rendezvények (például: kézműves, szín-és bábjátékos, ütőhangszeres), és teljesen újak, mint a beszédsuli, a rovásírás, a kineziológia, a homo ludens, vagy épp a nyári én-út-kalandpark, lovagi életmód és a Cine-java filmes szakkör és tábor.

– Sikeres és tartalmas eseménysorozaton vagyunk túl, aminek jó részét akár pályázati forrás nélkül is szívesen folytatnánk – hangsúlyozta a program záró rendezvényén Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója. A projektmenedzser kiemelte, hogy a Diáksziget bázisán a fiatalok jó néhány, a mindennapi élet területén jól használható tudást biztosító, közösségépítő képzéseken, tréningeken vehettek részt, fejleszthették képességeiket, gyarapíthatták tudásukat.

– Igazán mérhető eredményt azonban azok a maradandó produkciók jelentenek, amiket maguk a fiatal alkotóközösségek hoztak létre, mutattak be egymásnak és nyerték el saját korosztályuk elismerését – értékelt Varga Ferenc, aki a pályázat megírásától egészen a zárásig együtt dolgozott a fiatalokkal és a szakkörvezetőkkel.

A kiváló produkciók sorában olyan találhatók, mint a diákszínjátszók Fösvénye, vagy a Cine-java filmklub Ébredés című alkotása, ami talán az egész projektet is szimbolizálja: a gödöllői sokszínűséget, az összefogást, az értékek keresését és közös felmutatását. Gödöllői fiatalok írták – Süpek Nóra vezetésével – és játszották a nagyszülők és helyi lakosok bevonásával, gödöllői helyszíneken, helyi intézmények segítségével. Igazán érdemes megnézni és terjeszteni, hogy minél többen higgyünk a piros lufi erejében.

(Gödöllői hírek – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share