Felvidék – Táblaavatások

A hétvégén Felvidék több települése, Magyarországon pedig Kiskunmajsa kapott rovástáblát.

Rovás helységnévtáblák kerülnek Csenkére

A Molnár Attila vezette Csenkey Baranta csapat kezdeményezésére június 23-án rovás helységnévtáblákat avattak Csenkén és határában.

A táblák Csenke község három bevezető útja elé, három Vajasvatára és kettő Csörgére került, mely települések szintén Csenkéhez tartoznak. A táblákat Molnár Attila álmodta meg, s szerkesztette meg grafikailag. A kivitelező egy csallóközkürti mester, aki kedvezményes áron készítette el. A rovás a Magyar Adorján féle ABC szerint íródott a táblákra.

Az avatási ünnepség június 23-án, szombaton 16 órakor kezdődött a helyi kultúrházban, ahol előbb Csobolya József, a Magyar Állami Operaház énekese lépett fel, majd Salgó Gabriella tartott előadást a rovásírásról. Ezt követően 18.00 órától kimentek minden település egy-egy táblájához, ahol hivatalosan a székely, a palóc és a magyar himnuszokkal avatták fel a táblákat. Molnár Attilától megtudtuk, hogy az akciót a Magyar Csodaszarvas Egyesület támogatta, s az avatáson részt vesz az egyesület tiszteletbeli elnöke, Gaudi Nagy Tamás is. Képviseltette magát a rendezvényen több civil szervezet, a helyi cserkészek

A táblaszentelés a barantások által ostorral történt, ahogyan a régi pásztorok is ostorcsapással szentesítették meg az átadott emlékeket.Molnár Attila az avatás kapcsán és a rovásírás jelentőségéről a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy nagyon fontos számára és a csapatának is, hogy végre sikerül kihelyezniük a községben a rovástáblákat. ?A rovásban benne van az ősi tudás, ami valójában még nincs is megfejtve. Tulajdonképpen csak az írás részét tudjuk olvasni, a betűk mondanivalóját mi még nem ismerjük teljes mértékben, de minden mozdulatunkban benne van. Fontos számunkra, hogy terjedjen az eszme, hogy megismerjék a magyarok az ősi írásukat és visszajöjjön a köztudatba, s kezdjük el újra büszkén használni” – tette hozzá Molnár Attila. A vendégek Nyers Csaba rovásírásos naptárait kapják ajándékba.

(HE, Felvidék.ma – eredeti meghívója nyomán)

Kapcsolódó cikkek:

Share