Rovástábla – Buzsák, Nikla

Töretlen az egységes székely-magyar rovásos helynévtáblák népszerűsége. Újabb táblák avatása a Pogányvölgyben: Buzsák, Nikla.

 

Ha nincs gyökér, nincs fa: rovás őrzi Buzsák és Nikla nevét

Buzsákon az országban a 202. településként, a pogányvölgyi kistérségben viszont elsőként helyeztek ki rovásos helységnévtáblát a Rovás Alapítvány közreműködésével.

A buzsáki Sebők Gábor és Mezriczky Ferenc kezdeményezésére a képviselőtestület is rábólintott, Kara Lajos polgármester szerint fontos, hogy ápolják a régi magyar ősi örökséget. Sebők Gábor somogyvári utalása szerint: Koppány az ősvallás, a rovás utolsó nagy védelmezőjének tekinthető. A honfoglalás idején Koppány vezéri vára Somogyváron volt, a Szentesica forrás mellett 2001-ben Koppány emlékművet is avattak.

? Ez a közelség is megerősít bennünket abban a hitben, hogy Buzsákon, és máshol is helye van az őseink által használt írásnak. Még akkor is, ha maga a település abban az időben még nem létezett – közölte Sebők Gábor. – A magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse. Honfoglaló őseink bizonyíthatóan használták, a rovásműveltség az egyetemes emberi kultúra és a magyar szellemi örökség része egyaránt. A rovás az anyanyelvvel együtt a magyar önazonosság elidegeníthetetlen része.

Ezt fogalmazta meg Fülöpné Kesztyűs Ágota niklai polgármester is: – Nem szabad elfelejtenünk, honnan jöttünk, kik voltak az őseink. Egy nép, mely az identitását elveszti, maga is elveszik – mondta a településvezető. – Ebben egy székely közmondás is megerősített: ha nincsen gyökér, nincsen fa. Mi most gyökeret állítottunk és a fa ki fog hajtani. Ez volt az egyik motiváció, hogy Niklán is rovásos helységnév-tábla legyen, a marcali kistérségben elsőként. A másik indíttatás pedig a környék történelmi bölcsőiből fakadt. Gondolva itt Somogyvárra is, másfelől pedig Bodrogra, mellyel az iskolafúzió miatt került kapcsolatba Nikla. Bodrogon találták a legrégebbi ősi rovásírásos emléket.

? Egyfajta nevelő szándékot is jelképez a tábla, amihez kapcsolódik: ?Itt élned, s halnod kell?. Nem szabad elmenni innen. Máskor is voltak nehézségei a magyaroknak, most is vannak, de itt kell boldogulni – folytatta a polgármester. – Nincs ebben semmi politika. A magyarságunk van benne, hogy erőt kapjunk, példát állítsunk, hogy igen is él még a gyökér, s száz év múlva is legyen rovásírás, és ki legyen írva: Nikla.

(Sonline.hu – eredeti cikk)


Kapcsolódó cikkek:

Share