Európai petíció a rovásért

Ismételten európai színpadon a rovás ügye, Csibi Barna az EP és az Európai Bíróság után a Petíciós Bizottságnak írt.

 

Lássuk, az írek mit szólnak?

?Jó napot kívánok!

Csibi Barna a nevem, székely etnikumú vagyok, a jelenlegi Románia területén, a Kárpát kanyarban élek. A székelyek néhány ezres lélekszámú, magyar nyelvű etnikum, hagyományos írása a székely rovásírás. Petíciót intéztem ennek az írásnak az üldöztetésével kapcsolatban az Európai Parlamenthez, a petíció hivatkozási száma 0310/2012.

Ismerem az írek harcát saját hagyományos írásukért, ezért fordulok önökhöz ebben a kérdésben.

A román hatóságok bíróságon támadták meg Csikszereda város határozatát arról, hogy a városnevet a helységnévtáblákon rovásírással is feltüntesse. A bíróságok, noha az orosz, bulgár stb. cirill betűs írások engedélyezve vannak, a rovásírás használatát betiltották, arra hivatkozva, hogy nem latin betűs írásmód. A hatóságok rovásírással írott regényeket (Gárdonyi Géza: Egri csillagok), meséskönyveket (Illyés Gyula: Hét meg hét magyar népmese), rovás oktatókönyveket koboztak el a cégemtől, nacionalista propaganda címen.A napokban újra közbeléptek a hatóságok, Kézdivásárhelyen fiatalok rovásírás oktató tanfolyamot szerveztek, őket a román titkosszolgálat zaklatta.

Román tudósok azt próbálják bizonyítani, hogy ez a kb. 6000 éves írásmód a román etnikum kulturális öröksége, ezt a hazugságot központi nagy példányszámú lapokban és tudományos munkákban terjesztik. Egy dologról hallgatnak, mégpedig arról, hogy egy kisszámú etnikum a mai napig használja ezt az írást. Ezt akarják a világ közvéleménye elől elrejteni.A szomorú, hogy a rovásírásos helységnévtáblák ügyében az Európai Bírósághoz fordultam, sajnos egy David Thór Björgvinsson nevű bíró formai okok miatt elutasította a keresetemet. Nem lévén más fórum, ahova fordulhatnék, önökhöz fordulok.

A legjobbakat!

Csibi Barna,

Csíkszereda, Székelyföld (mai Románia)?

(Hunnia Nemzeti Műhely – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share