Miniszteri állásfoglalás a rovásról

Történelmi siker, vagy az ügy altatása? Miniszteri állásfoglalás érkezett a rovás helyéről a Nemzeti Alaptantervben, bár abban továbbra sincs nevesítve nemzeti írásunk!

 

Képviselői kérdés

Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő (Jobbik Magyarországért Mozgalom) a rovásműveltség érdekében szólalt fel több alkalommal és nyújtott be módosító javaslatokat az Országgyűlésben. Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter válaszolt a beadványra.

A válaszban ugyan elhangzik a rovásírás létének és jelentőségének oktatása, de ez eddig is “említésre került” a történelemkönyvek apróbetűs részeiben. A NAT vaskos vitaanyagában bőven van hely minden valóban fontos témakör megemlítésére, sőt kifejtésére is több alkalommal, de “Az ősi magyar kultúra hagyatéka” nagyon átfogó címszón túl nincs benne utalás nemzeti írásunkra. A rovásműveltség jelentőségéhez képest a nevesítés hiánya a NAT-ban, valamint a rovás, mint írásrendszer oktatásának hiánya komolytalanná teszi a választ.

 

Miniszteri válasz

Tisztelt Képviselő úr!

Tájékoztatom a Tisztelt Képviselő Urat, hogy a Nemzeti Alaptanterv kiemelt fejlesztésiterületei közé tartozó hon- és népismeret ?Az ősi magyar kultúra hagyatéka? címmel , mint ahogy erről a korábbi válaszunkban már tájékoztattuk – magába foglalja a rovásírás létének, jelentőségének, a magyar kultúrtörténetben betöltött szerepének oktatását. A Nemzeti Alaptanterv értelmében továbbá a kerettantervek meghatározásánál és a tankönyvek megírásánál is figyelemmel kell lenni a jövő magyar diákjainak a saját hagyományaik, nemzeti értékeik megismeréséhez fűződő érdekeire.

Budapest, 2012. március 19 .

Dr. Réthelyi Miklós, miniszter

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share