Rovás ajándék az iskolának

Követendő példával szolgált a brassói Áprily Főgimnázium egykori diákja. Az iskola könyvtárának ajándékozta a rovásos Újszövetségi Szentírást.

 

Ajándék az iskolának

Az Áprily Lajos Főgimnázium egykori, ma már Magyarországon élő tanulója, Fám-Boldizsár Konrád múlt héten egy székely?magyar rovásírással nyomtatott könyvet, pontosabban egy (Káldi-féle) Újszövetséget ajándékozott hajdani alma materének. A Biblia a magyarországi székhelyű Rovás Alapítvány gondozásában jelent meg. Fám Konrád ugyanakkor a székely-magyar rovásírás elsajátítására alkalmas tájékoztató anyagokat is adományozott a középiskola tanulóinak.

(Brassói Lapok)

 

Beszélgetés az adományozóval

Valóban az egyik legszebb gesztus minden öregdiák részéről, ha egykori alma máterüket a lehetőségeikhez mérten segítik. Ez nem mindig csak anyagi támogatást jelent, hanem sok esetben a szellemi iránymutatás, a tapasztalatok átadása, egy-egy jótanács többet ér. Reméljük, hogy a mostani adományozás és kulturális küldetés mintaként szolgál másoknak is.

RI: Hogyan hallottál a rovásos Újszövetségről?

FK: Egy internetes hírportálon tűnt fel a hír és annak nyomán kerestem meg a kiadó Rovás Alapítványt. 

RI: Miként jutott eszedbe, hogy ajándékozni kellene egy példányt az iskoládnak?

FK: Mindig is fontos volt számomra a székely-magyar rovás ismerete és alkalmazása, így az Újszövetség megjelenésének pillanatában egyértelmű volt számomra, hogy az az intézménynek, mely elindított az életben, elsőnek kell lennie, amelynek a birtokába jut ez a különleges kiadvány. Merem állítani, hogy a rovás Újszövetség tavaly decemberi 21.-i megjelenése után az ?Áprily? volt az első magyar tanintézmény akinek a birtokába jutott – idén, január 3.-án. Ugyanakkor megfelelő mennyiségű, a rovás írás elsajátítására alkalmas anyagot is átadtam számukra.

RI. Hogyan zajlott le az ajándékozás?

FK: Szokásos időpont egyeztetés történt az iskola igazgatójával, majd szóltam a helyi hetilap (Brassói Lapok) főszerkesztőjének az eseményről. Az iskolában az igazgató és aligazgatónő együtt fogadott, ami azért is különleges, mert tanítási szünet volt. Mindketten kimondottan a rovás Újszövetség miatt jöttek be szabadságról. Boldogan fogadták az adományt és a Rovás Alapítvány az iskolának címzett levelét. Az ünnepélyes átadás után a kötet immár az intézmény könyvtárában várja az érdeklődőket.

RI. Mik a jövőbeli tervek a rovásműveltséggel kapcsolataban?

FK: Fontosnak tartom, hogy a Rovás Alapítvány kiadványai hozzáférhetőek legyenek az erdélyi olvasóközönség számára, ezért kezdeményeztem azok kereskedelmi forgalomba való hozatalát. Szerencsére vannak olyan emberek akik szívügyüknek tartják a rovást, így a kiadványok hamarosan egyes erdélyi könyvesboltokban is elérhetőek lesznek. Ezenkívül gondoskodom, hogy az alapítvány munkája megfelelő média-nyilvánosságot kapjon Erdélyben. Szeretnék, az alapítvánnyal karöltve, egy erdélyi rovás oktató csapatot létrehozni, hogy minden nagyobb magyar-lakta településen lehetőség nyíljon a rováskultúra ápolására, tanítására.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share