Külföldi sajtó a rovástáblákról

Már a “nemzetközi” sajtóban is téma az egységes Kárpát-medencei rovástábla mozgalom, igaz, egyelőre csak liberális értelmezésben. Itthon is így kezdődött…

 

A magyarellenesség exportja

Az egységes Kárpát-medencei rovástábla mozgalom egy év alatt érte el, hogy liberális bolgárgyörgy-klónokon kívül már az egyszerű sajtómunkásnak kezd cikivé válni, hogy tárgyi tudás hiányában a rovásműveltséget támadja. Élcelődés, piszkálódás még előfordul egy-egy későn ébredőnél, de a híradásokat egyre inkább a tárgyilagosság jellemzi.

A külföldi média jó részének azonban általában enciklopédia kell még ma is ahhoz, hogy Magyarországot a térképen megtalálják, így a nemzetközi liberális sajtó maradt a bukott hazaiak számára mint a rovásműveltség lejáratásának terepe. A rosszindulat ugyan nem fog változni, de remélhetőleg a tudatlanság lassú oszlásával külföldön is ciki lesz olyan cikkeket írni, amelyekből szemezgettünk:

 

Tages Anzeiger

?A rovásírás-mániát a szélsőjobboldali Jobbik idézte elő. Ugyanakkor a kormánypárt, a Fidesz is támogatta, amikor polgármesterei nem tiltották meg a rovásírásos táblák felállítását. Végeredményben egy olyan projektről van szó, amely be akarja bizonyítani Európának, hogy kultúráját egyedül a magyaroknak köszönheti. A rovásírás egy olyan történelmi tan része, mely a magyarokat egy nagy összeesküvés áldozatának tekinti.

Ezek szerint a finnekkel való állítólagos rokonság és a közös eredet az Ázsia sztyeppéin élő finnugor népekkel csupán a Habsburgok kitalációja volt, akik a XIX. században meg akarták gyengíteni a magyarok nemzeti büszkeségét. A magyarok tulajdonképpen a szkítáktól és a sumeroktól származnak, amit a rovásírás is igazol. Ez teszi őket a legősibb kultúrnemzet leszármazottaivá. Egyes hobbitörténészek Jézust is szkítának tartják, aki egyben az első magyar király is volt.”

(hetivalasz.hu)


Orbán visszahozza a középkort

Az új korszak, amit Orbán Viktor bejelentett, a középkorra hasonlít – írja a Tages-Anzeiger svájci napilap. Bernhard Odehnal beszámolt arról, hogy már több mint 300 magyar településen helyeztek ki rovásírásos helységnévtáblákat. Megjegyezte, hogy ez az írásmód először a középkori fesztiválokon, majd a politikai rendezvényeken tűnt fel. A cikk írója szerint a rovásírás-mániát a szélsőjobboldali Jobbik idézte elő, de a Fidesz is támogatta azzal, hogy a párt polgármesterei nem tiltották meg a táblák felállítását. Úgy fogalmazott, hogy egy olyan projektről van szó, amivel a magyarok be akarják bizonyítani Európának, hogy az nekik köszönheti kultúráját. Szerinte a rovásírás egy olyan történelmi tannak a része, amely szerint a magyarok összeesküvés áldozatai lettek, mert a finnugor-elméletet a Habsburgok találták ki, hogy gyengítsék a magyarok nemzeti büszkeségét. Hozzátette, hogy az elmélet szerint a rovásírás ezzel ellentétben azt bizonyítja, hogy a magyarok a szkíták és a sumérok leszármazottjai.

Megjegyezte, hogy ez alapján tartják magukat a legrégebbi kultúrnemzet leszármazottjainak. Megemlítette azt is, hogy egyes hobbitörténészek szerint Jézus is szkíta volt és egyben az első magyar király. Kifejtette, hogy ezek az elméletek a magyarok fölényét akarják bizonyítani a Kárpát-medencében, Európában vagy az egész világon. Megjegyezte, hogy a magyarok büszkén emlegetik, hogy egyik-másik országnak sincs ennyi Nobel-díjasa, de manapság mégsem ezeknek az orvosoknak, fizikusoknak és irodalmároknak állítanak emlékműveket, hanem hősies pózban álló lovasoknak. Kijelentette, hogy az új korszak, amit Orbán Viktor bejelentett, a középkorra hasonlít.

(168 óra – eredeti cikk)

 

A magyar belpolitika – Profil című osztrák hetilap

A nyomtatott kiadásban a szerző, Gregor Mayer bírálóan ír arról, hogy a kelet-magyarországi Érpatakon a szociális segélyt közmunka-programban való részvételéhez kötik. A helyi polgármester a cikk szerint “megfélemlíti” azokat, akik bírálják intézkedéseit. A szerző szerint a “helyi türannosz” nem egyedi eset Orbán Viktor Magyarországán, a Fidesz és a Jobbik politikusai “versengenek a véleményvezérségért”.

“A vita, hogy ki a nagyobb nacionalista, revizionista és irredenta, egyre bizarrabb gyümölcsöket hoz” – írja, s példaként említi, hogy egyre több településen helyeznek ki rovásírásos helységnévtáblákat. A rovásírás “hirtelen felértékelése és misztifikálása” a szerzőt a nemzetiszocialistáknak a germán rúnákhoz való vonzódására emlékezteti.

Jobbik és a hozzá közeli csoportok sokkal fesztelenebbül viselkedhetnek, mint a Fidesz-tábor, amelyet egy EU-s tagország miniszterelnöke vezet. “Viszont Orbáné és követőié a valódi hatalom, amely a rendszerváltás óta még soha nem állt ilyen kevés kontroll alatt” – írja a tudósító. Az állami és önkormányzati intézményekben “a félelem és a megfélemlítés légköre uralkodik” – teszi hozzá.

(Heti válasz – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share