Nem graffiti, rovás!

Immár két éves a történet, de eddig elkerülte a figyelmet. A rovás él, könyvestől, táblástól … falfirkástól. (Marosvásárhely)

 

 

Rovásos falfirka – Vásárhely

 

Marosvásárhely Koronka felőli bejáratánál levő kőépítményre rovásírással írták fel, hogy Vásárhely. Mellette jól látható a két székely jelkép, a hold és a csillag. Román ismerősöm graffitinek nézte. S nincs egyedül.

Az elmúlt években a fiatalok körében elterjedt ugyan ez az írásmód, ám sokan nem ismerik.

A marosvásárhelyi városháza sajtóirodája a Vásárhelyi Hírlaptól értesült a feliratról. Aurel Trif irodavezető elmondta: a helyszínen ellenőrzik, hogy mi történt, majd a közösségi rendőrség segítségével megpróbálják azonosítani a feliratozókat, akikre pénzbírság vár és a legrövidebb időn belül letisztíttatják az engedélyezetlen feliratot. Megkérdeztük az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) marosvásárhelyi csoportjának vezetőjét, Szigeti Szenner Szilárdot, hogy tud-e a feliratról? Elmondta, nemrég ő is látta. ?Az EMI-s fiatalok 50?60 százaléka ismeri és használja is a rovásírást. Sokan viselnek így feliratozott pólókat és vannak olyanok is, akik múzeumok emlékkönyveibe ezzel jegyzik be véleményüket. A magyar fiatalok nagy többsége nem érdeklődik a régi székely-magyar írás iránt? – nyilatkozta az EMI elnöke.

Mikortól is…

A székely-magyar rovásírást leggyakrabban fába és kőbe karcolva alkalmazták. A legkorábbi ilyen feliratok a X. századból maradtak fenn. A honfoglalás után az ország királyság lett, ez magával hozta a latin ábécé terjedését. A rovásírás Erdély székelyföldi részén maradt fenn.

Simon Virág – Eredeti cikk – 2009.09.24

 

Kapcsolódó cikkek:

Share