Több is veszik Mohácsnál

Már több mint 120 egységes székely-magyar rovásos helynév-tábla áll az országban, de Mohács képviselőtestülete elutasítja a magyar jelképet. Természetesen tábla így is lesz.

 

“Mohácson kevesen ismerik a rovást”

A BAMA.hu szerint: “Elutasította a képviselő-testület a Jobbik kezdeményezését, így nem állítanak rovással írott helységnévtáblákat a város bevezető útjain.

A döntést megelőzően az önkormányzat kikérte a városvédő egyesület véleményét. A szervezet tagjai arra jutottak, hogy bár szimpatizálnak minden olyan kezdeményezéssel, amelynek célja a nemzettudat erősítése, a rovásírást csak a lakosság elenyésző hányada ismeri, így a többség számára megfejthetetlenek lennének az írásjelek. A Jobbik helyi szervezetei országszerte több településen is állítottak már ilyen helységnévjelzőket, Baranyában Harkányban.”

(eredeti cikk – itt)

 

Mégis lesz rovástábla!

A Hunhir.hu infromációi szerint azonban a írástudatlan mohácsi városvezetés nélkül is lesz tábla.

“Itt az idő – ez a mondat volt a Fidesz választási mondata. Még nincs itt az ideje – ez a mondat pedig a mohácsi képviselő-testületi ülésen hangzott el, szintén Fidesz ?szájból?. Történt ugyanis, hogy a Mohács Jobbik önkormányzati képviselőjeként arra vetemedtem, hogy Mohács Város Önkormányzatának támogatását kértem rovásos helységnévtábla kihelyezésében.

Előterjesztésemben csupán a 3 db oszlop beszerzésében, és a táblák kihelyezésében kértem a közreműködésüket. Ezen előterjesztésemet véleményezte a Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület. Az általuk leírtakat nem lehet másképp értelmezni, csak így: nem támogatjuk, mert nem mi találtuk ki, másképp: nem támogatjuk, mert Jobbikos kezdeményezés.

A több százezer forintos költség pedig nem igaz, mert azt a Jobbik, a Magyarok Szövetsége és a HVIM állja Mohács tábláinál, de ha minden, anyagi vonzattal járó megkeresésnek ilyen alapossággal néznek utána, akkor én bizony nem bíznám rájuk még a napi bevásárlásomat sem. Annál inkább sem, mert az egyesület elnöke egyben a mohácsi városháza gazdasági vezetője.

Számtalan indokot felsoroltam az indítványom védelmében, többek között azt, hogy Magyarországon már több, mint 100 tábla került kihelyezésre, itt Baranyában azonban csak Harkányban, így Mohács az elsők között lehetne. A polgármester azt reagálta, hogy ha politikai síkra tereljük, akkor annál inkább nem támogatja.

Politika ide, politika oda, én csupán megpróbáltam együttműködni. A szavazásnál – nem meglepő módon – egyedül én emeltem magasba a kezem az igennél. A testület többi tagja tartózkodott, vagy nemmel szavazott.

Elkeseredésre azonban semmi okunk, hiszen a tábla kihelyezéséhez nem kell az önkormányzat engedélye, így bizton mondhatom, lesz rovásos helynévtábla Mohácson!

A mohácsi önkormányzat fideszes kétharmada és a városszépítő gazdasági szakemberek szegénységi bizonyítványa ezen szavazás. A rovás a magyarság ősiségét, hitünket, kultúránkat is jelenti napjainkra. Olyan védjegye lehetne Európában a magyarságnak, mint Kínának, Japánnak és sorolhatnám. Milyen hitet, milyen magyarságot, kultúrát képvisel a mohácsi Fidesz és az önkormányzat?

Szeretettel várjuk június 24-én, amikor is Mohács városában három bevezető útszakaszon is rovás helységnévtáblát avatunk – áll Schindl Anikó mohácsi jobbikos önkormányzati képviselő hírportálunknak eljuttatott levelében.”

(eredeti cikk – itt)

 

Rovás Info vélemény:

Nagyon szomorú, hogy az írástudatlanságra hivatkozva utasítja el bárki az írástanulás lehetőségét. Ennél sajnálatosabb csak az, hogy politikai okok miatt akadályozza Mohács városvezetése azt, hogy az egységes székely-magyar rovásos helynév-tábla a város határába is kikerüljön. Ha mindez román, vagy szlovák államterületen zajlik, arra már nem kapnánk fel a fejünket. No, de Magyarországon?

Az csak pikáns érdekesség, hogy rovás tiltása mellett német és szerb nyelven már van tábla: (fénykép)

Reméljük, hogy ennek ellenére nem adják fel a táblaállítók. Sok sikert a munkájukhoz!

 

Kapcsolódó cikkek:

Share