Jel, Betű, Írás – pécsi kiállítás

Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa. A rovásírást is bemutatja a 2010. október 26-án, 10-kor nyíló kiállítás, melynek főszervezője Dr. Petre András.

 

 

Jel, betű, írás – Rováskiállítás Pécsett

Kulturánk része, gondolataink rögzítésének eszköze az írás. Saját írásunk van, amellyet mi itt a Kárpát Medencében régóta ismerünk, használunk. Valódi HUNGARICUM! Jel, Betű, Írás, ismert szavak, mégis mit takarnak? A ?rovásírás?, sokunk számára ismert fogalom, úgy gondoljuk, elég ennyit tudni róla: így írtak a székely atyafiak régen. Ez azonban nem a teljes igazság. A Székely-Magyar rovásírás a Kárpát Medencében mindenütt, a köznép által használt, a hivatalostól eltérő, de mindenki által ismert ÁBC-ből épül föl. Ezt az írást használták a honfoglalásaink óta, és búvópatakként fönnmaradt mind a mai napig, és ma reneszánszát éri. Pólókon viselik, karkötőkre írják, testükre tetováltatják fiatalok, idősebbek. A Jel, Betű, Írás kiállítás plakátján a XIII. századből származó címerpajzs a várfal föltárásakor került napvilágra, jeleit, betűit ma is értelmezni tudjuk.

Kulturális Fővárosunk programjának kiegészítéseképpen, méltán érdeklődésre tartó kiállítás nyílik október 26-án a Perczel Miklós utca 14. számú ?Csukás (Hoffmann) házban?. A kiállítás naponta kétszer, 10.00 óra és 11.30-kor látogatható előzetes jelentkezés alapján.

A kiállítók hatalmas ívű szemléltetéssel mutatják be, hogyan válik a jel betűvé, és alakul át a gondolat írássá, amely emberemlékezet óta lehetővé teszi gondolataink közlését, kultúránk szájhagyomány útján történő terjedésén túl rögzített formában is, a jövő nemzedéke számára, a legmaibb eszköz, a számitógép számára is érthető formává, UNICODE-dá. A kiállítás rendezésében jelentős szerepet vállalt a Rovás Alapítvány, szellemi háttérként szolgált Forrai Sándor, valamint a Szakács házaspár munkássága a szellemi hagyaték továbbvivőiként.

Október 26-án a következő előadások lesznek a Mária utca 9 szám alatt a Zsolnay teremben (igény esetén a nagy tárgyalóteremben):

  • 16.00 órakor ?Mióta ír az ember? címmel Varga Csaba ősműveltség kutató, filmrendező,
  • 17.00 órakor ?A moszkvai papirusz rejtélye? cimmel Ruzsinszky László tanár, kutató tart előadást 

A belépés díjmentes az előadásokra és a kiállításra is!

(dr. Petre András)


Kapcsolódó cikkek:

Share