Pécs – Európa Kulturális Fővárosa

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is emblémájának latin-betűs változatában már-már olvashatatlan a PÉCS felirat. Ugyanebben stílusban a rovással nincs gond!

 

Európai fővárosba európai írásokat
 
A Rovás Alapítvány elkészítette az új jelképet, azt bárki letöltheti és szabadon felhasználhatja saját rendezvényének programfüzetén, honlapján.  A PÉCS városának neve rovásbetűkkel került leírásra, megtartva az eredeti változat stílusjegyeit Talán a felületes szemlélőnek nem is tűnik fel a különbség, ugyanakkor a turistáknak ezzel is lehet üzenni: a magyarok két írásrendszert használnak! Ezzel az alternatív emblémával kifejezhetjük tiszteletünket Európa valódi kulturális öröksége, a székely-magyar rovásírás előtt. 

A betűk száma különbözik, hiszen a rovásban egy jellel jelöljük a CS hangot, ebből is látszik, melyik írásmód az, amelyik jobban illeszkedik a magyar hangokhoz. Másrészt la latin-betűs logóban tetten érhetjük, hogyan alakult át a latin abc E betűje É jellé, azaz rátettek egy ékezetet. Az ékezet hangsúlyos látványbeli elem az eredeti emblémában, de nincs jelentése. Nos, ilyen gond a rovásban nem létezik, megvan minden betűnk, nem kell segédvonalakat rajzolgatni…

 

Latinbetűs és rovásbetűs változat

Letölthető rovásos logó a következő formátumokban: PDFJPG ? CDR

 Kapcsolódó cikk:

Share