Dr. Révész Péter: székely-magyar rovás az írások közt

Marosvásárhely, Kolozsvár után Budapesten is megtartotta előadását Dr. Révész Péter, Nebraskában oktató egyetemi tanár.

A székely-magyar rovás viszonya  a mediterrán írásokhoz

Dr. Révész Péter fő kutatási témája az adatbázisok, ezen belül is a bioinformatikai adatbázisok, például a DNS szerkezetének informatikai elemzése. Ennek mintájára készítette el mediterrán írások és a székely-magyar rovás ábécé “genetikai” elemzését.

Egy új filogenetikus fa algoritmust mutatott be, amelyik olyan fákat készít, ahol minden egyes elágazás egy olyan hipotetikus mutáció-halmazt mutat, amelyik az evolúció során valószínűleg bekövetkezett. A filogenetikus faalgoritmusok általában hasznosak nem csak a genetikai hanem másfajta evolúciós kapcsolatok elemzésében is. Például az új algoritmus segítségével pontosabban lehet elemezni a különböző ábécék evolúcióját, és mélyebb betekintést nyerni a magyar-székely rovásírás rokoni kapcsolatairól.

Az ELTE-n működő Matematikai Múzeumban megtartott magyar nyelvű előadáson bemutatott módszer segítségével a különféle ábécék között lehet viszonyokat, távolságokat, közös mutációkat elemezni. Nem az egyes betűkön, alakján van a hangsúly, hanem a jelek összességén.

A székely-magyar rovás ábécét illetően az derült ki, hogy a forrását tekintve a főníciai írással közös őssel rendelkezhetett, így az a cíprusi íráshoz állhat legközelebb – az elemzésbe bevont 8 ismert írásrendszer között. A Révész Péter által létrehozott módszer fejlesztése során még további írásokat is tervez bevonni a minél pontosabb kapcsolati háló leírására.

Az előadás az interdiszciplináris kutatások erősödő szerepére adott ízelítőt, hiszen az írások kialakulásának, fejlődésének elemzésében az eddigi empirikus módszereket felváltja a matematikai eszközök bővülő tárháza, amellyel a régészek, nyelvészek, történészek munkáját lehet segíteni.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Share