Alárovás – Ötletes harc az önkény ellen

Kreatív megoldás a hivatali önkény ellen: hogyan lehet mégis (részben) alárovás az igazolványunkon?

Álcázott alárovás

Mióta az Okmányirodában egy KEK főosztályvezető betiltotta a rovást, s erre még a Kúria is rátett egy lapáttal, nemzeti írásunk üldözése elleni harcban egyre ötletesebb, kurucosabb megoldások születnek, melyek közül most egy egészen újszerű példát mutatunk be azzal a céllal, hogy újabb rakomány bors törethessen a rovásüldöző Sóhivatal orra alá. Ugyanis az alábbi személyi igazolványon is rovásos aláírás van, azonban ezt a latinbetűs írásképbe rejtette el a tulajdonosa. Ebből is látszik, hogy teljesen értelmetlen betiltani a rovás aláírást, ha még a latin írásképet sem tudják ellenőrizni az Okmányirodákban.

SzaboFerenc_igazolvany

Szabó Ferenc igazolványán tisztán elkülönülnek a rovásbetűk a latinbetűs résztől – az íráskép belsejében jobb oldalon. Az alárovás egy ligatúrát – tehát betűösszerovást – tartalmaz, melyben két rovásbetű ismerhető fel: SZ és F (Szabó Ferenc monogramja). Cirkalmas szignóba rejtett rovás egyrészt mutatja az elnyomást nem viselő magyar szellem furfangját, másrészt fricskát nyom a rovásüldöző Belügyminisztérium egyik sóhivatali mamelukjának az orrára, megmutatva, hogy a jogszabályokat figyelmen kívül hagyó és a magyar szellemi örökséget nyíltan támadó önkényeskedése bukásra van ítélve.

Az már csak hab a tortán, hogy a latinbetűs rész olvashatatlansága és ellenőrizhetetlensége ez esetben sem – mint az aláírások többségében – jelentett problémát az Okmányirodáknak. Nekik csak akkor van bajuk, ha az ügyintéző véletlenül felfedezi, hogy rovás az aláírás …

SzaboFerenc

Részben rovásos aláírás: SZ és F rovásbetűk az aláírásképben.

 (Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share