Tetoválás – Gáspár Gyula Jenő

alt

Beszélgetés Gáspár Gyula Jenő tetováló művésszel, aki rovás tetoválást is készít.

Beszélgetés Gáspár Gyula Jenő tetováló művésszel

“Elment az eszed?! Az nem egy filctollas remekmű, ami szappanos vízzel lemosható.” Nem. A tetoválás életed végéig elkísér majd. Ezért kell alaposan átgondolni, hogy miért akarsz tetoválni. Önkifejezés, egy kedves emlék vagy egy meghatározó pillanat az életedből. Sokszor a halál és születés is motiválja az embereket. A lényeg, hogy tudd, mit varratsz magadra és miért. Viszont azt még inkább gondold át, hogy kivel. A művész kiválasztása mondhatni a legfontosabb tényező. Nemcsak a tehetsége fontos, hanem a higiénikus munka, amivel dolgozik. Ha nem tudod, mit akarsz, akkor menj haza, és gondolkozz rajta. Azzal nem menj be egy szalonba se, hogy “szeretnék tetoválni, de nem tudom, mit”.

A tetoválásról általában Gáspár Gyula Jenő sepsiszentgyörgyi tetováló művész tartott előadást május 3-án, a 24. Szent György Napok meghívottjaként. Az előadáson szó volt a kezdeti tetoválástól a mai divattetoválásig, a fertőzésektől a veszélyekig, a tetoválás jelentőségéről. A művészág visszanyúlik i.e. a harmadik évezredig: Ötzi, az 5000 éves jégember a tulajdonosa a legidősebb tetoválásoknak, akinek bőrét párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatok díszítik. Ma már inkább a divat és az önkifejezés kivetülése, de bármelyik is legyen az okod a tetkóra, gondold át alaposan. Gáspár Gyula Jenőt erről kérdezem:

Melyik volt a legnehezebb munkád?

A nehézség inkább abból adódik, hogy hogyan tűri a kuncsaft. Mert, mint motívum minden tetoválás más, mindnek megvan a nehézsége. Az viszont már komoly nehézség lehet, amikor a kliens nyűgös, hisztis, nem bírja a fájdalmat. A fájdalom egy idő után monotonná válik. Ha fejben nem tudod eldönteni, hogy akarod-e vagy sem, akkor nem fogod kibírni.

Melyik volt a legfurcsább kérés?

Volt egy hölgy, aki nagyon intim helyre szerette volna felvarratni az éppen aktuális barátjának a nevét, viszont hál’ Istennek sikerült lebeszélni.

Ha nem testre, akkor hova alkotnál?

Papírra, fára, bármire. Csak legyen rá lehetőségem. Faragtam is régen, amit nagyon szerettem.

Ki volt a legfiatalabb kliensed?

Amikor elkezdtem tetoválni, akkor senkit nem érdekelt, hogy ki hány éves, kapott-e engedélyt a szülőktől. Akkor volt olyan, hogy 15 évesen jött tetoválni, viszont ma már nem vállalom. Ha minimum 16 éves, és a szülei ott vannak, akkor elvállalom, mivel ez a törvény.

Ki volt a legidősebb kuncsaft?

Belőlünk több van. Kiemelnék két 75 éves mamát, akik bejöttek szemöldököt tetováltatni. Nekik már a korral jár, hogy kihull a szemöldök, és hogy legyen szépek, felkértek engem.

Elégedetlen kuncsaftok?

Volt olyan, aki nem volt meg megelégedve az eredménnyel, viszont én sem. A motívum miatt, amit kért már az elején nem tudtunk közös nevezőre jutni. Nem olyan lett a végeredmény, mint amire számított. Viszont akkor, helyben megbeszéltük, hogy azt a rajzot korrigálni kell.

Milyen rajzolatot kérnek a leggyakrabban?

Nagy divat lett a maori és polinéziai szimbólum. A legtöbben nem is tudják, hogy mit jelent, pedig ott minden vonalnak mondhatni jelentése van. Igyekszem befolyásolni az emberek döntéseit abban, hogy gondolkozzanak el, hogy miért szeretné azt a rajzot.

Voltak olyan kuncsaftok, akik székely szimbólumokat tetováltattak magukra?

Nagyon sokan. Nagy Magyarország térkép, rovásírás, Rakamazi turul és más magyar, illetve székely vonatkozású szimbólumokat is kértek már.

Virágh Bernadett

(perspektíva diáklap – eredeti cikk)

Kapcsolódó cikkek:

Share