Julianus barát írása? II.

Julianus barát hírt adott valmiféle pogány írásról. Róna Tas András segítségével Demeczky Jenő utánajárt a kérdésnek, vajon milyen írásról lehet szó?

Ujgur írás?

Néhány napja közöltük Demeczky Jenő írását a témában, mellyel kapcsolatban Róna-Tas András az alábbiakra hívta fel a figyelmet:

  1. Julianus és társai nemcsak jelentéseket írtak a Vatikánba, hanem mellékletként a kán leveleit is elküldték.
  2. Ezeket a leveleket megtalálták, és kiadták.
  3. A mongol kán ujgur írással, mongol nyelven írt IV. Bélának.

uighur_vert

Kihalt Ujgur írás ábécéje (forrás)

Az alább megadott lapon ezt találtam (http://www.omniglot.com/writing/mongolian.htm):

In 1208 Chinggis Khan defeated the Naimans, Turkic tribes living in Central Asia, and captured their Uyghur scribe Tatar-Tonga, who apparently adapted the Old Uyghur alphabet to write Mongolian. The alphabet created by Tatar-Tonga is now known as the Uighur/Uyghur Script, the classical or traditional Mongol Script, the Old Script, orMongol Bichig in Mongolian.

Ezek szerint egy meghódított türk törzs írástudója alkalmazta az ujgur írást a mongol nyelvre. A kunok a kipcsák-szári-kun törzsszövetség tagjaiként ismerhették az ujgur ábécét, így el is olvashatták a mongol kán levelének betűit, de a nyelvet nem ismerték. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Kipcsakok)

A Julianus jelentésében említett “pogány betűk” tehát ujgur írásra utalnak, nem rovásra. Julianus számára persze minden nem latin írás “pogány” volt.

Demeczky Jenő, dr. Hosszú Gábor

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share