Rovástábla – Nagykanizsa

alt

Lassan, de biztosan alakul a rovás helységnévtábla ügye Nagykanizsán is. Remélhetőleg hamarosan az avatásról kapunk híreket.

 

Egyre több rovástábla

Folyamatosan avatják a Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovással készült helynévtáblákat országhatáron innen és túl. A megyeszékhelyek többségében már van rovástábla, de van még tennivaló sok helyen. A jó hír Nagykanizsáról még tavaly érkezett

Nagykanizsa is csatlakozik

A Deák téri körforgalom terve, az ott található fenyőfa, illetve a Petőfi szobor, valamint a Török kút, és rovásírásos helységnévtáblák ügyében intézett kérdéseket a polgármesterhez Dr. Károlyi Attila önkormányzati képviselő, az ügyrendi bizottság elnöke.

(…)
A képviselő rovásírásos helységnévtáblák felállítására tett javaslatától nem zárkózott el Cseresnyés Péter polgármester, a kivitelezését anyagi kérdésnek tartotta. Egy-egy tábla kihelyezése közel 70 ezer forintba kerül. A közgyűlés korábban 150 ezer forintot különített el a költségvetésben arra a célra, hogy a motoros klubnak anyagi lehetőséget nyújtson a balesetben elhunytak emlékére állított kopjafa áthelyezéshez.

A motoros klub a saját költségén áthelyeztette a kopjafát a Balatoni út és a Hevesi utca körforgalmánál, ezért Dr. Károlyi Attila azt kérte a polgármestertől, hogy az öt darab tábla elhelyezéséhez a költségvetésben megmaradt összeg mellé a másik, még hiányzó 150 ezer forintot a saját 10 millió forintos keretéből biztosítsa. A képviselő-elnök azt is megemlítette, a motoros klub aláírást és adományokat gyűjt majd ősszel a táblák elhelyezése érdekében.

E gesztust fontosnak tartja Kovászna testvérvárosunk iránti tiszteletből, hiszen a rovásírás a székely magyarság egy jelentős történeti emléke, teljesen egyedi, és csak a magyarságra jellemző formákat hordoz. Ezáltal a nemzeti gondolatot is erősíthetjük a jövő ifjúságában.
(…)

B. E.

(Kanizsa Újság – eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share