Rovás szignó – Boromisza Tibor

alt

Egy kiállítást nemcsak megnyitni lehet, hanem sikeres záróest is tartható. Boromisza Tibor rovásfeliratos festményei Szentendrén a MűvészetMalomban.

Rovás a festményeken

boromiszaszignoEgy kiállítási katalógus emlékeztet Boromisza Tibor festményeire. Szombaton egy felolvasással, zenés összeállítással idézték meg a festőt, akinek posztimpresszionista képei méltán vehetik fel a versenyt Cézanne vagy Matisse képeivel. A híres nagybányai festők között kezdte pályafutását. Képeit 1920-as évektől kezdve már rovással szignálja, sőt, ligatúrás mondatokat is elhelyezett egy-egy képén. A szignói “LÖD” a második keresztnevét – ELŐD – rejtik.

Ő hozta létre az általa vezetett Magyar Képírók Társaságát is. Nemcsak festményei, de szövött kárpitjai is voltak, a “Buddhista – magyar szőnyeg” hangsúlyos rovásfelirattal készült, ahogy az 1924-es másik szőnyegterve is. Ez határozott hitvallást is kifejezett, miután elfordult a nyugati eszméktől, s a keleti művészettel kereste a kapcsolatot. A “Feljegyzések” c. írása szerint “Magyar az, amit olyan magyar festő, akinek egyénisége van, megérez, meglát és ennek megfelelően megfest úgy hogy az a kép kvalitásának egész súlyával a művészet internacionalizmusába is behelyezkedjék” (1912)

alt

Boromisza Tibor: Buddha. Magyar szőnyeg (évszám nélkül) – Tar Mihály féle betűkkel

Jó barátságban és levelezésben állt Verpeléti Kiss Dezsővel, akinek 1933-as és 1935-ös modernizált rovás ábécéje már tartalmazza az akkor hivatalos magyar fonémává vált Dz és Dzs rovásbetűket. Ezek visszaköszöntek a Boromisza kiállításon, hiszen kétírású ex libris-ei is láthatóak voltak. Szellemi társa volt Móricz Zsigmond, aki szintén ismerte és használta a rovást. A Boromisza képek rovásfeliratait Sólyom Ferenc segítségével értelmezték, így ma már minden rovásfelirata “olvasható”.

alt

Tar Mihály második ábécéje (MTA állásfoglalás, 1903)

Folytatás

A közel négy hónapja fokozott érdeklődéssel kísért Boromisza Tibor emlékkiállításnak egy szűkített változata március-áprilisban a keszthelyi Balatoni Múzeumban, június-júliusban Kaposváron a Vaszary Képtárban kerül bemutatásra.

(Rovás Infó)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share