Holt nyelv (!) a rovás…

A Lap.hu szerkesztői szerint a rovásírásnak a holt nyelvek között a helye, a rúnák szomszédságában… Teljes szakmai baklövés.

 

Nem nyelv, hanem írás

Azt már megszoktuk, hogy a rovásellenzők keverik a szezont a fazonnal. Érveik között gyakran hallhatunk olyat, hogy “inkább angolul kellene megtanulni“, vagy hogy “sokan még magyarul sem tudnak jól írni … Erről a hozzá nem értésről aztán a rovást látszólag pártolók is bizonyságot tesznek, mikor “őseink nyelvéről” szónokolnak. Nos, ideje tehát tisztába tenni a dolgokat: a rovás egy írásrendszer. Ráadásul a két legjelentősebb rovás – székely-magyar rovás és Kárpát-medencei rovás – szinte kizárólag csak a magyar nyelv lejegyzésére szolgál, tehát egy magyar írás.

Magyar írások

Érdemes egy pillantást vetni a Wikipédia erre vonatkozó cikkére, s kiderül, hogy a magyar nyelv lejegyzésére legalább hét féle írásrendszert alkalmaztak, kezdve a rovásoktól a latin-betűs ABC-kig (hiszen több is van!), egészen a cirill-próbálkozásokon át a mesterséges írásokig.

Holt vagy élő a rovás?

Míg a Kárpát-medencei rovás a jelenlegi emlékek szerint a 11. században kiment használatból – s csak pár éve élesztette újra egy felhasználói csoport, addig a székely-magyar rovás most már igazoltan is folyamatosan használatban lévő írás maradt. Jelenlegi felhasználói tábora elérte a százezres nagyságrendet, ráadásul ez a szám dinamikusan növekszik. (bővebben itt)

Ennek ellenére egyesek szakmai maradiságból, mások a rovás fejlődésének akadályozása céljából “holt írásként” igyekeznek még ma is a rovás elkönyvelni. Valószínűleg az előbbire példa most a Lap.hu súlyos tévedése is. Ennél súlyosabb tévedés (?), vagy szándékos csúsztatás történik a rovás szabványosításának leple alatt abban a külföldi próbálkozásban, hogy a rovás írásrendszernek már a szabványosított angol elnevezése is holt írást sugalljon: Old Hungarian.

Holt nyelvek az angol terminológiában

Unicode gyakorlat (scriptsource.org) szerint a történelmi, kihalt írások OLD szóval kezdődnek az angol terminológiában. A rovás írástömb legjelentősebb tagja a székely-magyar rovás viszont folyamatos használatban lévő, ma is élő írás.

Példák:

  • Old Italic (Etruscan, Oscan, etc.) – kihalt itáliai (Etruszk, oszkán stb.)
  • Old North Arabian (Ancient North Arabian) – kihalt észak arab
  • Old Permic – kihalt permi
  • Old Persian – kihalt perzsa
  • Old South Arabian – kihalt dél arab
  • Old Turkic, Orkhon Runic – kihalt türk, kihalt orkhon rúnajellegű
  • Old Uighur – kihalt ujgur

Élő rovás

A rovás jelenkori használatának terjedésével már nem csak a felhasználók, de a kutatók és fejlesztők többsége is tisztában van a rovás élő írásrendszeri mivoltával. Remélhetőleg a média dolgozói is mihamarabb bővítik ismereteiket és javítják a Lap.hu-n megjelenthez hasonló súlyos tévedéseiket.

(Holtnyelvek.lap.hu – eredeti oldal)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share