Siófok – teltházas rovás előadás

Az egységes rovástábla népszerűsítésére neves előadók jöttek a Balaton fővárosába szombaton. SIófok lesz a 121. rovástáblás település a Kárpát medencében.

 

Tájékoztatás és ismeretterjesztés

A szervezők előzetes várakozását felúlmúlta a Morva étteremben megjelentek nagy létszáma. A résztvevőket  Démuth Pál Siófok alpolgármestere üdvözölte. A háromórás rendezvényen történeti áttekintést kaphattak a résztvevők a hunok és a rovásírás kapcsolatáról, melyről Dr. Obrusánszky Borbála beszélt. Kiemelte, a kínai források sok utalást tartalmaznak nemcsak a hunok államszervezési képességeiről, de a diplomáciai levelezésükről és saját írásrendszerükrő is. Dr. Cey-bert Róbert a hun jelképrendszerről, s ezen belül – karácsonyi időszak lévén – a karácsonnyal kapcsolatos keleti hagyományokat elevenítette meg, kitérve a hunok saját hónap elnevezési rekonstrukciós kísérletére is.

Dr. Ceybert Róbert professzor és Démuth Pát alpolgármester 

Siófok rovásos helynévtábláját mutatja be Gömbös Katalin (Jobbik)

Obrusánszky Borbála előadása (blog.kromek.hu felvétele)

Az előadások között a helyi baranta csoport mutatkozott be, akik a hagyományőrzéssel eleink tudását szeretnék újra birtokba venni, így a rovást is. A helyi Jobbik  elnöke, Gömbös Katalin bemutatta a közönségnek Siófok elkészült rovástábláját, amelyet nyárig szeretnének felállítani. Az egységes Kárpát medencei rovátábla mozgalomról a Rovás Alapítvány képviselője számolt be, kiemelve, hogy Siófok 121-ként csatlakozott. A szervezők rovástáblákhoz további adománygyűjtést is szerveznek. Az előadásra eljöttek éppen egy tábláravaló pénzadományt hagytak a gyűjtőládában. A rovástábla állításhoz több szervezet is jelezte csatlakozását, így a Civilek a Nemzetért közhasznú Egyesület is, valamint további településekről is bejelentették, hogy ők is szeretnének rovásos helynévtáblát állítani.

(Rovás Info)


Kapcsolódó cikkek:

Az egységes rovástábla népszerűsítésére neves előadók jöttek a Balaton fővárosába szombaton.
Share