Rovástábla – Dunaföldvár

Nemsokára az ország minden megyéjében lesz rovástábla. Beszámoló Tolna Megye első rovásos helynévtáblájának avatásáról.

 

Rovásírásos helységnévtábla avatás Dunaföldváron

Nem volt túl kegyes volt az Úr a mai szombat délelőtt, mert szitáló esővel, és hideg széllel járó időt adott, de ez nem akadályozta meg a lelkes, mintegy 60-80 fős közönséget, akik részt vettek Dunaföldvár rovásírásos helységnévtáblájának avatásán.

Az örömteli esemény a helyi Jobbik alapszervezet, a HÍD (Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvár) Egylet és a helyi magyarságtudatú polgárok közös munkájának eredményeképpen, a 6-os főútvonal és a dunaföldvári bevezető út által határolt frekventált területen zajlott. Az ünnepségen képviseltette magát több Tolna megyei és környékbeli Jobbik és Jobbik IT alapszervezet is. Több helységekből is érkeztek gárdisták, jelenlétükkel emelni az ünnepi esemény fényét, ami – bármi meglepő-, de minden rendbontás és atrocitás nélkül zajlott, bár a dunaföldvári rendőrség két autója is a közelben cirkált, de a sünök csak messziről mutatták magukat, nem jöttek oda provokáló igazoltatásra.

Öröm volt nézni a sok nemzeti színű, Jobbikos és árpádsávos zászló lobogását, de még nagyobb örömet okoztak a főúton elhaladó autósok spontán megnyilvánulásai, a dudálások, integetések és időnkénti “Hajrá Magyarok!”, és “Szebb jövőt!” kiáltásai.Az ünnepi műsor a Himnusz közös éneklésével kezdődött, ezután Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője fejtette ki ünnepi beszédében, hogy, mint a történelem élő részeseinek, kötelességünk becsben tartani nemzeti jelképeinket, és méltónak kell maradnunk őseink szelleméhez. Beszélt a kisközösségek nemzetépítő szerepéről, a hazafias tudatformálásról, és arról is szót ejtett, hogy milyen fontossággal bír a Jobbik adventi keresztállítási programja az agymosó médiaáradattal szemben. Párhuzamot vonva a keresztek és a rovásírásos helységnévtáblák állításáról, azt a megállípítást tette, hogy az erkölcs szigetét, a hagyományok tiszteletét, és a normális értékrend szimbólumát jelentik. Külön köszönetet mondott mindazoknak, akik önkéntes munkájukkal vagy anyagi támogatással segítették a helyi szervezeteket. Hangot adott büszkeségének, hogy Tolna megye első rovásírásos helységnévtábláját pont itt, Dunaföldváron avathatják, a megye első, állandó helyen álló kettős keresztje mellett.

A műsor további részében Németh Attila solti előadóművész énekelt el több olyan dalt, amit a közönség lelkes vastapssal jutalmazott. Ezután Szondi Miklós rovásírás szakértő beszéde következett, amelyben történelmi áttekintést tartott az ősi írásról, ennek jelenünkre és jövőnkre való hatásáról.Végül lehullt a lepel, és a szónokok a helyi Jobbik alapszervezet elnökével együtt a nyilvánosság elé tárták a rovásírásos helységnévtáblát.
Az ünnepség hivatalos része a Székely Himnusz közös éneklésével fejeződött be, de a jelenlevők még egy kis ideig forralt bor és pogácsa mellett folytatták az összejövetelt.

(Írta és fotózta: Nagy Z. Hunor (FÚSZ) – eredeti cikk)

Az avatásról készült képek a Facebookon itt érhetők el.


Kapcsolódó cikkek:

Share