Wikipédia szavazás

Szerkesztői szavazás indul a rovásos helynevek szócikkbe való elhelyezésének lehetőségéről és módjáról a Wikipédián. Rovók és Wiki-szerkesztők figyelmébe!

 

Törlés helyett szabályozás?

A Wikipédián szerkesztői vita zajlik arról, hogy az egyre szaporodó rovásos helynévtáblákhoz hasonlóan a rovásos településneveket miképpen lehet megjeleníteni például a települések szócikkeiben. A téma tehát lassan elmozdulni látszik a világnézeti kérdéstől a szerkesztéstechnika irányába, hiszen most már úgy tűnik nem az a kérdés, hogy lehet-e rovásos helyneveket kitenni (minden egyéb más nyelven persze vita nélkül lehet) a Wikipédia cikkeibe, hanem hogy milyen keretek között történjen mindez. Az erről szóló vitát és előzményeit itt lehet követni.

Ezért most arra kérünk minden rovást kedvelő Wikipédia szerkesztőt (vagy Wikipédiát kedvelő rovót), hogy szerkesztőként csatlakozzon a témához és a szavazáshoz, hiszen a szavazást kiíró szerkesztő az alábbiakat tette közzé:

“De kellene lássak vagy 15-20 szerkesztőt aki jelenleg támogatja ezt, különben megbukik mint a huzat és nem sok értelme van. Tehát arra kérek mindenkit, aki valamilyen formában, de fontos helyen (infobox, bevezető) szeretné látni azon települések rovásos nevét, amelyek ezen táblákat használják, hogy ide ez alá a szakasz alá iratkozzon fel.”

A támogatást ezen az oldalon lehet megtenni regisztrált szerkesztőként. Célszerű azonban visszanézni a lapra, mert előfordul, hogy egy-egy támogató aláírást némely szerkesztők kitörölnek…

Kérjük, hogy a Wikipédia szerkesztési szabályainak tiszteletben tartásával jelezze mindenki a szándékot, hogy mielőbb lehessen közös megegyezéssel kialakított eljárásrendben rovásos helyneveket kihelyezni nemcsak a valóságban, de a Wikipédia felületén is.

 

Frissítés – rovásellenzők lendületben!

A fent említett lapon azóta a 3.0 pontban látható, hogy – bizonyára nem szervezetten – tegnap 21.32 és ma 12.24 (15 óra alatt) hirtelen 17 olyan szerkesztő jelentkezett, “??aki nem akarja az infoboxban, bevezetőben, sem a szócikkek egyéb kiemelt helyén látni a települések rovásírásos nevét”.

Új szavazás (06.16-tól):

  • Wiki-viszonyok: Egyes egyenlőbb jogú szerkesztők a támogatók sorait megritkítják, másokat pedig blokkolnak a véleménynyilvánításból.
  • Végső állás: 26 ellenző, 14 támogató A botrányos “szavazás” leállt

Egy fokkal konkrétabb szerkesztési opciókkal és szavazási útmutatóval és szakmai kérdésekkel is. Hova is lehetne tenni a rovástáblákat a wikin? (vita itt) (lezárva)

Szavazás (06.18-tól): A rovásírásos szövegek vagy táblák használatáról, 2011

Mederbe terelve a véleményeket, most már tényleg csak a szavazásra lehet koncentrálni, de csak “öreg” szerkesztőknek (akik régebb óta faragják a Wiki-t). A szavazás kezdete: 2011. június 18., vége: 2011. július 2. 

Már látható, hogy a privilegizált szerkesztői kasztban jellemzően továbbra is a nemzeti írásunkat korlátozók vannak többségben, az újoncok pedig nem szavazhatnak, De még várjuk ki a végét.

 

Tábla-fényképek:

Táblaavatásról és a rovástábláról szóló fényképet most is fel lehet tölteni (nincs joga törölni – egyelőre – Wiki rovásellenzőinek) a települések szócikkeibe (hiszen létező nevezetesség), és erre bátorítunk minden eddigi és jövőbeli táblaavatót.

Példák:

(Rovás Info csapata)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share