Rovástábla – Harkány

Ismét táblaállításról közölt hírt a sajtó: most Baranya megyéből, immár forrásként használva a Rovás Info-t. Az egységes táblaállítás lendülete nem csökkent!

 

 

Újabb megye a rovástérképen – Baranya

Az egységes rovástáblák állításában kissé megkésve, de annál nagyobb lendülettel kezdi utólérni a Dunántúl a keleti végeket. A Baranya megyei Harkány bevezető útjain már felállításra kerültek az egységes kárpát-medencei rovástáblák, melyek május 15-én lesznek felavatva. Addig is ismerkedhetnek velük, illetve tanulhatják a rovásjeleket a település lakói és vendégei.

A Bama.hu hírportál a háttérinformációkat a Rovás Info cikkeiből kölcsönözve kissé gunyoros címmel közölte a hírt. Nem csoda hát, ha az olvasóközönség trolljai a szokásos megjegyzésekkel igyekeztek ürmöt csepegtetni a táblaállítók örömébe. Mindenesetre az elmúlt időkben a rovás elleni áskálódás szemmel láthatóan veszít az éléből. Remélhetőleg egyre inkább világos lesz, hogy a rovásműveltséggel kapcsolatban ostobaságokat nyilatkozni: nem menő!

 

Csobbanhatnak az ősmagyarok: rovásos tábla Harkányban

A Jobbik helyi szervezetei országszerte több településen is állítottak már ilyen helységnévjelzőket, ám a Dél-Dunántúlon Harkány az elsők közt van – áll a párt harkányi szervezete közleményében, amelyet Barkó Béla képviselő juttatott el a szerkesztőségünkbe.

A párt a közlemény szerint Baranya megyében nemcsak a helységnévtáblákat, hanem az utcanév táblákat is megörökíti a latin írás előtti nyelvi emlékünkkel. Több településen is tervezik a jövőben rovás helységnévtáblák és utcanévtáblák elkészítését.

A székely rovás tábla ünnepélyes átadására május 15-én 15 órakor kerül sor, amikor ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész és Szegedi Csanád a Jobbik EP képviselője érkezik Harkányba. A tábla megáldását követően kerül sor a II. Jobbik Családi Napra a harkány-terehegyi faluházban, ahol a fent említett vendégekkel egyetemben Áldos főzés, borbemutató, nemezelés, családi lovaglás szerepel a programban. A rendezvény ingyenes, arra minden igaz magyart szeretettel vár a Jobbik Harkányi Szervezete – áll a közleményben.

Somogyban már kettő van – megyék versengése

A rovásírás újjáélesztését tűzte ki célul a Rovás Alapítvány, amely tavaly indított mozgalmat, hogy minden Kárpát-medencei településen legyen egységes, rovásírásos tábla. Amint társlapunk, a sonline.hu beszámolt róla, Somogyban elsőként Kaposmérőben avattak ilyen táblát március 15-én, majd Kerekiben is ünnepélyes átadót rendeztek.

Az alapítvány egyébként térképen is bemutatja a táblákat – ezen már a harkányi és kaposmérői táblák is szerepelnek. A rovásírásos táblákról negyedévente készül összegzés, Megyék versenye címmel. Ebben két ország táblái szerepelnek, megyénkénti összesítésben – a legutóbbi, március végi állás:

1. Jász-Nagykun-Szolnok (10)
2. Borsod-Abaúj-Zemplén (8)
3. Bereg (4)
4. Vas (3)
5. Bács-Kiskun (2)
Somogy (2)
Csongrád (2)
Zala (2)

(Bama.hu – eredeti cikk)

 

Sajtóvisszhang:

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share