Jel, betű, írás – Székesfehérvár

Dr. Petre András kiállítása, a “Jel, betű, írás” Pécs után Székesfehérváron is látható lesz 2011. május 6-tól május 27-ig.

JEL, BETŰ, ÍRÁS…

Pécs 2010 – Európa Kulturális Fővárosa. Az ez alkalomból rendezett “Jel, Betű, Írás…” kiállítás székesfehérvári megnyitója 2011. május 6-án, Pénteken, 17 órakor lesz a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. Bevezetőt dr. Petre András a kiállítás létrehozója mond, majd Varga Csaba, ősiségkutató “Mióta ír az ember?” címmel és Ruzsinszky László, népfőiskolai tanár “A moszkvai papirusz rejtélye” címmel diavetítéses előadást tartanak.

Nekünk, ma is magyarul beszélőknek, ősi írásunk van, amelyet emberemlékezet óta használunk. A magyar-székely rovásrás egyedülálló kultúrkincsünk, amely évszázadok óta búvópatakként rejtőzködött, és ma reneszánszát éli. A kiállított tablókon lekövethetjük, miként lesz egy nyelvi közösségben jelből betű, betűből írás. A különböző korokból tudatosan válogatott betű és számjelek földrajzi messziségű kultúrákat hoznak össze, fedik föl a jelek hasonlóságát, azonosságát. A pécsi rovásírásos kő a XII-dik századot idézi, a 2009-ben keltezett, rovásírott képeslapot a posta kikézbesítette. XVIII.-dik századi Európa térképen rovásírásunkat hun abc-ként jelöli meg a térkép szerkesztője, és ma már rovásírással is olvashatjuk az “Egri csillagokat”.

A tárlat május 27-ig látogatható, megtekintése ingyenes, a kiállítás ideje alatt a bemutatott könyvek kézbevehetők, megrendelhetők.

Meghívó: JEL, BETŰ, ÍRÁS – Kiállítás

  • Előadásokkal egybekötött megnyitó: Május 6-án, 17 órakor
  • Bevezetőt mond: dr. Petre András a kiállítás létrehozója
  • Előadások:
  1. -“Mióta ír az ember?” Varga Csaba, ősiségkutató
  2. -“A moszkvai papirusz relytélye” Ruzsinszky László, népfőiskolai tanár

 A május 27-ig tartó kiállítást a “Rovás Alapítvány” támogatja.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share