Táblaavatás – Celldömölk

Széles összefogás valósult meg Celldömölk rovásos táblaállítása kapcsán. A példaértékű táblaállítás hamarosan folytatódik a Kemenesalján.

 

Az egységes rovásos helynévtábla aranyérmese – Celldömölk


Vízkereszt után egy nappal felavatásra kerültek a rovásos helységnév-táblák a Vas megyei Celldömölk város bevezető útjain, 3 helyszínen. A táblaállítás története tanulságos a kemenesalji településen, ahol a folyamat mintaszerű összefogással és kellő türelemmel valósult meg, ezért is büszke a város a megtisztelő 1. sz. tábláira.

A Rovás Alapítvány 2010.-ben hozta létre az egységes és szabványos rovásos helységnév-tábla állításához azt a rendszert, mellyel jogilag és műszakilag elfogadott, a közútkezeléssel megbízott hatóság által is elismert módon lehet jelezni őseink írásával a települések neveit. Ma ez már gyors, egyszerű és gazdaságos lehetőséget kínál azoknak a közösségeknek, akik az egységes táblával is ki kívánják fejezni a magyar önazonosságukat és összetartozásukat. Azonban ez nem mindig volt így, ehhez sok egyeztetés, idő és szakértelem kellett. Celldömölk a rendszer elindulása óta partnere volt a Rovás Alapítványnak, amellyel közösen járta végig az apróbb módosításokkal és kisebb nehézségekkel tarkított utat.

A táblaállítás helyi szervezője maga is közösségi ember, a városfejlesztési bizottság elnökeként terjesztette először a bizottság, majd annak jóváhagyása után a közgyűlés elé a tábla ügyét. Az összefogást és egyetértést jelzi, hogy a képviselőtestület egyhangúlag hagyta jóvá a táblaállítást, s a táblaavatás szigorúan politikamentes, kulturális eseményén is képviseltette magát minden helyi politikai erő, élen Fehér László polgármesterrel. A kivitelezés magánadományokból valósult meg, melyben kiemelkedő szerepet vállalt a helyi szervezőbizottság elnöke, Kiniczky István.

Ahogy az avatóbeszédekből, valamint a Kemenesaljai Művelődési Ház és Könyvtárban az avatást követően tartott előadás utáni beszélgetésekből is kiderült, a pozitív példa hamar követőkre talál, s a kistérség több településén folytatják a Celldömölk által megkezdett utat. Mindehhez csak kitartást, sok sikert és örömet kívánhatunk! 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share