Ezer éve itt vagyunk!

Rovásos kopjafát állítottak emlékül a természetjáró, topográfusnak a Nyárád-mente szent hegyén a Bekecs csúcsának közelében.

 

Kopjafa egy természetjáró emlékére – Nyárádmagyarós


Újabb emlékhellyel gazdagodott a Nyárád mentiek ?szent hegye?, a Bekecs. Április 17-én az esős időjárás miatt nem kis erőfeszítéssel harminchét természetjáró, önkéntes és helybéli lakos kopjafát és pihenőhelyet állított fel a csúcs közelében Kocsis Hobo László tavaly fiatalon elhunyt természetjáró, topográfus, a Bekecs imádója, kutatója tiszteletére. 

Az ötlet, hogy kopjafát kell állítani egy olyan embernek, akinek az élete a hegyek szeretete, a barangolás volt, egyszerre több barátjában is megfogalmazódott. S szinte két helyen is faragták volna az ősi székely szimbólumot, míg aztán sikerült a kezdeményezést összehangolni. A kiválasztásban döntő érv volt, hogy Kocsis Hobo László egyik kedvelt helye volt a Bekecs-tető. Ahol többször is megpihent és megcsodálta a Nyárád menti tájat, oda fedett padokat és asztalt is helyeztek ki, amelyet édesapja, Kocsis László tervezett. Dicséretre méltó, hogy az anyagi fedezetet ötvenhárom személy teremtette elő, akik 5-től 100 lejig terjedő összegeket adományoztak, azért, hogy az ötletet, amelyet fenntartás nélkül felkarolt a Nyárádmagyarósi Polgármesteri Hivatal, kivitelezzék. A pihenőhely anyaga Siklódi Sándor nyárádszeredai magánvállalkozó székelyberei fűrésztelepén készült el, rekordidő alatt. Az összeállításában pedig Burján István nyárádszeredai asztalos segített. Vass Attila traktorista juttatta fel a közel háromtonnányi anyagot a tetőre. A kopjafát Kun György Péter magyarfenesi népi faragó készítette és adományozta, segítségére volt Kádár Elemér néptáncos.

Kocsis Hobo László a talajjavító vállalatnál dolgozott topográfusként, az 1989 utáni rendszerváltást követő földreform alkalmazásában is segített a Nyárád mentén. Így került közel e tájhoz, és a régi térképeket tanulmányozva, amelyből több dossziényi anyagot is összegyűjtött, aktívan részt vett a Bekecs turistaútjainak jelzésében és hozzálátott a régi helynevek összegyűjtéséhez, amelyeket egy, a Bekecsről tervezett kötetben szándékozott nyilvánosságra hozni. Korai eltávozása meghiúsította e szándékát. Az ő kezdeményezésére újította fel az Örökmozgó Természetjáró Egyesület a Bökecs leve forrást. Az irányjelző táblák ma is az ő védjegyét őrzik, rajtuk rovásírás: Ezer éve itt vagyunk! 

Az emlékhelyavatót május 22-ére tervezték, de az esős időjárás miatt június 5-ére szombatra halasztották.

(e-Népújság: eredeti cikk)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share